Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 21 2009

Οι κόντρες υπουργών, η ΤτΕ και το… Μαξίμου

Οι κόντρες υπουργών, η ΤτΕ και το… Μαξίμου
Φρένο στις ενδοκυβερνητικές... καντρίλιες επιχείρησε να βάλει ο πρωθυπουργός, με την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε επανειλημμένα ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να δώσει τη μάχη συντεταγμένα, ζητώντας από υπουργούς και βουλευτές συστράτευση και στήριξη των κυβερνητικών μέτρων.

Μήνυμα με πολλαπλούς αποδέκτες, καθώς αποτελεί κοινή εκτίμηση ότι, κατά τις τελευταίες ημέρες, αυξήθηκαν τα «συντροφικά μαχαιρώματα».

Η κριτική που δέχεται από αριστερά ο υπουργός Οικονομικών για ταχύτερη ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου και η κόντρα Κατσέλη - τραπεζιτών- Προβόπουλου αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα.

Στο Μαξίμου θεωρούν ότι η υπόγεια κόντρα μεταξύ Παπακωνσταντίνου και Κατσέλη ενθαρρύνει την ανάπτυξη «θερμών» ενδοκυβερνητικών επεισοδίων καθώς πρόκειται για δύο αποκλίνουσες γραμμές.

Η άποψη των δύο υπουργών για τη διαχείριση της ιδιαίτερα δυσχερούς συγκυρίας είναι διαφορετική και πλέον εγνωσμένη.

Ο υπουργός Οικονομικών θεωρεί ότι οι αγορές πρέπει να πειστούν για την «ελληνική συνταγή» δημοσιονομικής εξυγίανσης και φέρεται να έχει εισηγηθεί «σκληρά» μέτρα, τα οποία δεν υιοθέτησε στο σύνολό τους ο πρωθυπουργός.

Η υπουργός Οικονομίας, από την πλευρά της, εκτιμά ότι η κυβέρνηση πρέπει να εφαρμόσει το πρόγραμμά της, διαπιστώνει καθυστερήσεις στην εφαρμογή και προειδοποίησε ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να υποκύψει στις πιέσεις των αγορών.

Οι έμμεσες βολές περί καθυστέρησης στην εφαρμογή του προγράμματος αφορούν στην ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου και σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών ενθάρρυναν και την εκδήλωση κριτικής από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Στον αντίποδα, η υπουργός Οικονομίας φαίνεται να μη στηρίχτηκε από τον υπουργό Οικονομικών, στην κόντρα της με τους τραπεζίτες.

Η έντονη αντίδραση του προέδρου της Εθνικής και της ΕΕΤ κ. Β. Ράπανου στο νομοσχέδιο και η κίνηση Προβόπουλου να δημοσιοποιήσει τις παρατηρήσεις της ΤτΕ εκτιμάται από κύκλους της Λούκας ότι δεν θα είχαν συμβεί, αν υπήρχε ενιαία γραμμή.

Ο πρωθυπουργός, από την πλευρά του, βλέπει ότι το σύστημά… «διπλής ζώνης» που υιοθέτησε όταν κατήρτισε την κυβέρνηση, αναθέτοντας στον μεν Γιώργο τη δημοσιονομική εξυγίανση, στη δε Λούκα την ανάταξη της οικονομίας, δοκιμάζεται.

Γι' αυτό και σύντομα, όπως ακούγεται, θα τα πει και με τους δύο ταυτόχρονα

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v