Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 17 2010

Πληθώρα μετοχών χωρίς αντίκρισμα

Πληθώρα μετοχών χωρίς αντίκρισμα
Πολλά ειπώθηκαν για την καχεξία του Χ.Α. την περυσινή χρονιά, για το πόσο επηρεάστηκε από την οικονομική κρίση και φυσικά για τη χαμηλή εμπορευσιμότητα. Κι όμως, το 2009 στο χρηματιστήριο άλλαξαν χέρια περισσότερες μετοχές απ’ όσες το 1999!

Πέρυσι, δηλαδή, ο όγκος των συναλλαγών έφτασε στους 11,5 δισ. τίτλους, ενώ κατά την περίοδο της χρηματιστηριακής φούσκας είχαμε 8,1 δισ. μετοχές το 1999 και 7,8 δισ. το 2000.

Από το 1996 (μόλις 1 δισ. μετοχές) μέχρι σήμερα, το 2009 ήταν η δεύτερη καλύτερη χρονιά της περιόδου μετά το ρεκόρ του 2007 (12,1 δισ. μετοχές).

Η άλλη όψη, όμως, του νομίσματος είναι η δυσάρεστη:

- Μόνο ένας τίτλος (Εθνική Τράπεζα) είναι υπεύθυνος για πάνω από το 30% της συνολικής αξίας των συναλλαγών.
- Η εμπορευσιμότητα στη μικρή κεφαλαιοποίηση αλλά και στην Εναλλακτική Αγορά κυμαίνεται σε απογοητευτικά επίπεδα.
- Και το χειρότερο: οι υπεύθυνοι του Χ.Α., πέρα από τον προβληματισμό που εκφράζουν, δεν φαίνεται να είναι σε θέση να κάνουν πολλά πράγματα για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, το οποίο έχει (μεταξύ άλλων) και ευρύτερα εξωχρηματιστηριακά αίτια.

Στο εξωτερικό η προβολή

Πώς, για παράδειγμα, να επενδύσει στη Σοφοκλέους ο έμπορος που τρέχει για να μην του «σκάσουν» οι επιταγές του ή ο εργαζόμενος που φοβάται ότι θα απολυθεί αύριο; Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι η προβολή του Χ.Α. (roadshows κ.λπ.) γίνεται στο εξωτερικό και όχι στην Ελλάδα.

Ακόμη και στη δύσκολη φετινή χρονιά έχουν προγραμματιστεί δύο τέτοιες εκδηλώσεις, η μία τον Ιούνιο στη Νέα Υόρκη και η άλλη το φθινόπωρο στο Λονδίνο.

«Μέχρι σήμερα, οι ξένοι ενδιαφέρονται μόνο για τα μακροοικονομικά της χώρας, αλλά πιστεύουμε ότι σταδιακά η κατάσταση θα ηρεμήσει και θα δείξουν ενδιαφέρον και για τις εξελίξεις στις ελληνικές εταιρίες, οπότε τα προγραμματισμένα roadshows θα έχουν επιτυχία», δήλωσε υψηλόβαθμο χρηματιστηριακό στέλεχος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v