Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 20 2010

Οι… μυστικές εφεδρείες του προϋπολογισμού

Οι… μυστικές εφεδρείες του προϋπολογισμού
Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα θα πετύχει φέτος να μειώσει το έλλειμμά της κάτω από το 8,1%, που αποτελεί τον επίσημο στόχο του μνημονίου, έχει αρχίσει να διατυπώνει δειλά-δειλά ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου.

Η αισιοδοξία του τσάρου της οικονομίας εδράζεται, όπως ανέλυσε ο ίδιος χθες σε εκδήλωση της EFG Eurobank, στο… μαξιλάρι απόδοσης των μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί.

Όπως τόνισε στην ομιλία του σε εκπροσώπους του επιχειρείν ο υπουργός, κατά το α΄ εξάμηνο η μείωση των δημόσιων δαπανών προήλθε κατά κύριο λόγο (πάνω από 50%) από την περικοπή λειτουργικών δαπανών.

Η μείωση του μισθολογικού κόστους (περικοπές μισθών και επιδομάτων) συνεισέφερε μόλις κατά 1% καθώς δεν πρόλαβε να αποδώσει χρονικά.

Το όφελος από τη μείωση των δαπανών μισθοδοσίας θα διαφανεί στο β΄ εξάμηνο, όπως και το όφελος από τη μείωση των επιχορηγήσεων προς νοσοκομεία, ΔΕΚΟ, ταμεία και ΟΤΑ.

Στο σκέλος των εσόδων εκτιμούν ότι στο β΄ εξάμηνο, λόγω του αναγκαίου χρόνου απόδοσης, θα φανεί το όφελος από την αύξηση του ΦΠΑ κατά 4% και των ειδικών φόρων κατανάλωσης κατά 30%.

Η μεγαλύτερη εφεδρεία, όμως, της κυβέρνησης είναι το δ΄ τρίμηνο του έτους.

Πέρυσι στο δ΄ τρίμηνο, η νεότευκτη κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ πλήρωσε μέρος των χρεών των νοσοκομείων και έδωσε και έκτακτη οικονομική ενίσχυση της τάξης των 900 εκατ. ευρώ σε ταμεία όπως το ΙΚΑ και ο ΟΑΕΕ για να πληρώσουν συντάξεις.

Φέτος δεν θα δώσει φράγκο στα νοσοκομεία, ενώ λόγω της περικοπής του δώρου των Χριστουγέννων και των αλλαγών στο ασφαλιστικό ποντάρει στο ότι θα χρειαστεί να κάνει πολύ μικρότερες "ενέσεις" στα ταμεία.

Σε όλα αυτά προσθέστε την περικοπή του 13ου μισθού για δημοσίους υπαλλήλους συν το ότι δεν θα δοθούν και έκτακτες ενισχύσεις σε δήμους.

Υ.Γ.: Σημαντικό ρόλο στη μείωση του ελλείμματος κάτω από τον στόχο θα παίξει και η εκτιμώμενη μείωση του ΑΕΠ με χαμηλότερο ρυθμό από το 4% που προβλέπει το μνημόνιο…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v