Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Ανοιχτό το παιχνίδι για όλους"

"Όλες οι προτάσεις για τις κρατικές τράπεζες θα εξεταστούν με διαφάνεια και ανοιχτές διαδικασίες για όλους", τόνισε ο Γ. Παπακωνσταντίνου. "Υπάρχει ανάγκη για τραπεζικές κινήσεις", σημείωσε.

Ανοιχτό το παιχνίδι για όλους
"Την πρόταση που δεχτήκαμε για τις δύο κρατικές τράπεζες αλλά και κάθε παρόμοια θα την εξετάσουμε με προσοχή, με διαφάνεια, με ανοιχτές διαδικασίες για όλους και αυτό όχι μόνο από σεβασμό για το θεσμικό πλαίσιο, αλλά γιατί αυτό είναι η αρχή αυτής της κυβέρνησης", τόνισε μεταξύ άλλων ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, μιλώντας σε εκδήλωση της Eurobank

"Είναι μια συζήτηση που η κυβέρνηση προκάλεσε, διότι πιστεύουμε ότι υπάρχει ανάγκη για κινήσεις, προκειμένου να ξεμπλοκαριστεί το σύστημα", πρόσθεσε ο υπουργός. 

Αφού υπογράμμισε για μία ακόμη φορά ότι οι τράπεζες επλήγησαν από τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό της χώρας και όχι από τη διεθνή χρηματοοικονομική κρίση, είπε ότι "όσο μπορούν, στον βαθμό που τους επιτρέπει η ρευστότητα που αντλούν από την ΕΚΤ και το πακέτο, χρηματοδοτούν την οικονομία. Ωστόσο, αυτό έχει ημερομηνία λήξης. Πρέπει να γίνουν αλλαγές".

Αναφορικά με τα stress tests, τόνισε: "Θα βγουν πιο δυνατές οι ελληνικές τράπεζες από τα stress tests, ωστόσο υπάρχει και το ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, το οποίο είναι εκεί για να στηρίξει οποιαδήποτε τράπεζα έχει πρόβλημα".


Κάλεσμα συντονισμένης δράσης για την οικονομία

Συντονισμένη προσπάθεια αλλαγής του αρνητικού κλίματος και της εικόνας που χαρακτηρίζει την ελληνική οικονομία καταβάλλουν η κυβέρνηση, οι ελληνικές τράπεζες και ο επιχειρηματικός κόσμος της χώρας.

Όπλα στη στρατηγική αλλαγής αποτελούν τα πρώτα θετικά στοιχεία ως προς την εκτέλεση των στόχων του μνημονίου.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης της Eurobank με στόχο την παρουσίαση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας, βασικός ομιλητής της οποίας ήταν ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, τόσο ο ίδιος όσο και η διοίκηση της τράπεζας κάλεσαν τους επιχειρηματίες και την κοινωνία να αποδείξουν ότι η Ελλάδα μπορεί και θα τα καταφέρει.

Ο υπουργός Οικονομικών άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο διορθωτικών κινήσεων στη φορολογία επιχειρήσεων με νομοσχέδιο το οποίο θα προωθήσει η κυβέρνηση τον προσεχή Σεπτέμβριο.

"Αναγνωρίζουμε ότι ίσως χρειαστούν προσαρμογές στο υφιστάμενο πλαίσιο, πρέπει όμως να δοθεί χρόνος προκειμένου να δούμε πώς λειτουργεί ένα πολύπλοκο και νεότευκτο πλαίσιο φορολόγησης", σημείωσε.

"Η Ελλάδα είναι σε κίνηση, όπως και η οικονομία", τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου, υπογραμμίζοντας ότι εννέα μήνες μετά τις εκλογές και τέσσερις μήνες μετά το σημείο μηδέν στο οποίο βρέθηκε η ελληνική οικονομία, και αφού η χώρα βρισκόταν καθημερινά στις πρώτες σελίδες των διεθνών μέσων ενημέρωσης με διόλου κολακευτικά σχόλια, η κυβέρνηση και η κοινωνία κατάφεραν να αποδείξουν η μεν πρώτη ότι δύναται να προχωρήσει σε ριζικές και οδυνηρές μεταρρυθμίσεις, η δε δεύτερη πως έχει την ωριμότητα να αντιληφθεί την ανάγκη για ουσιαστικές αλλαγές.

"Το στοίχημα του προϋπολογισμού δεν έχει ωστόσο κερδηθεί. Υπάρχουν κίνδυνοι οι οποίοι είναι εντοπισμένοι, π.χ. στον τομέα της υγείας, με τις υπερβολικές τιμολογήσεις και σπατάλες σε ΔΕΚΟ, στους ΟΤΑ και σε ορισμένα ασφαλιστικά ταμεία", τόνισε ο υπουργός Οικονομικών και διευκρίνισε ότι το νομοσχέδιο που επίκειται να έρθει στη Βουλή σχετικά με τη δημοσιονομική διαχείριση και ευθύνη θα βοηθήσει προς την αντιμετώπιση αυτών των κινδύνων.

Σε μια προσπάθεια να επιχειρηματολογήσει πάνω στη συζήτηση ότι τα μέτρα είναι οδυνηρά και άδικα για ορισμένες ομάδες του πληθυσμού, είπε ότι η κυβέρνηση το γνωρίζει, "αλλά εάν δεν παίρναμε τα μέτρα και δεν προχωρούσαμε στις ριζικές μεταρρυθμίσεις, σε μερικά χρόνια θα κάναμε την ίδια συζήτηση με χειρότερους όμως όρους".

Δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι, εάν η κοινωνία και οι Έλληνες δεν έδειχναν την ωριμότητα, δεν θα μπορούσε να είχε γίνει τίποτα.

Εκτίμησε ότι στο τέλος του έτους η Ελλάδα θα έχει πιάσει τους στόχους μείωσης του ελλείμματος, με επίδοση πιθανώς καλύτερη του στόχου, και επίσης ότι το ΑΕΠ θα μειωθεί τελικά σε χαμηλότερο ρυθμό από τον στόχο του -4%. "Εφόσον συμβεί αυτό, τότε από τα τέλη του έτους θα δημιουργηθούν οι συνθήκες που θα ξεμπλοκάρουν σταδιακά τη χρηματοδότηση των τραπεζών", σημείωσε ο υπουργός.

"Το στοίχημά μας πλέον είναι να πείσουμε ότι υπάρχει φως στο τούνελ, πως η χώρα έχει αναπτυξιακές προοπτικές και θα επιμεριστούν δίκαια τα βάρη με πρώτη κίνηση την πάταξη της φοροδιαφυγής, στρατηγική απόφαση η οποία είναι μόλις στο ξεκίνημά της".

Ο υπουργός επίσης υπογράμμισε: "Για την ανάπτυξη είναι προφανές ότι η Ελλάδα έκλεισε έναν αναπτυξιακό τίτλο, αλλά είναι σαφές πως δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με τα παλιά υλικά. Η επίτευξη της ανάπτυξης είναι ζήτημα εμπιστοσύνης. Οι επιχειρηματίες τότε θα επενδύσουν, ο καταναλωτής τότε θα καταναλώσει. Η ανάπτυξη θα επανέλθει όταν πάρει μπροστά η ιδιωτική πρωτοβουλία".


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v