Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 31 2011

Δήμητρα: Τρία ριάλια δίνεις, πέντε παίρνεις!

Δήμητρα: Τρία ριάλια δίνεις, πέντε παίρνεις!
Προ δύο περίπου εβδομάδων, με τη δημοσίευση του χαρτοφυλακίου της Αιολικής ΑΕΕΧ, ο «Χαμαιλέοντας» είχε ασχοληθεί με το υψηλό discount της μετοχής, ιδίως αν συνεκτιμούσε κάποιος και το σημαντικό ποσοστό του χαρτοφυλακίου της εισηγμένης εταιρίας που βρισκόταν με τη μορφή διαθεσίμων.

Στην Κοινή Πλατφόρμα Χ.Α. - ΧΑΚ, όμως, φαίνεται να υπάρχει μία ακόμη περισσότερο «καραμπινάτη» περίπτωση, αυτή της κυπριακής εταιρίας Δήμητρα Επενδυτική, η οποία αποτιμάται λιγότερο από τα μετρητά της!

Συγκεκριμένα, με βάση το κλείσιμο της 28ης Ιανουαρίου 2011 (0,24 ευρώ ανά μετοχή), η κεφαλαιοποίηση της εισηγμένης εταιρίας ανερχόταν στο ποσό των 48 εκατ. ευρώ, όταν μόνο τα ταμειακά διαθέσιμά της στις 31/12/2010 ήταν 63,67 εκατ. ευρώ.

Δηλαδή, η εταιρία θα μπορούσε -θεωρητικά- να επιστρέψει στους μετόχους ποσό ίσο με την τρέχουσα αξία του τίτλου και να περισσέψουν 15,67 εκατ. ευρώ, καθώς και μια σειρά άλλα περιουσιακά στοιχεία (μετοχές, ομόλογα, ακίνητα κ.λπ.), αφού το ενεργητικό της επιχείρησης (η περιουσία της δηλαδή) ανερχόταν σε 174,2 εκατ. ευρώ!

Και ποια είναι αυτά τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία της Δήμητρα, πέρα από τα μετρητά της;

Πρώτον, μια σειρά ακίνητα στην Κύπρο, στη Βουλγαρία και στη Ρουμανία και δεύτερον, μετοχές (κυρίως του ΧΑΚ) και ομόλογα (όχι του ελληνικού δημοσίου).

Οικονομικοί παράγοντες αποδίδουν το τόσο υψηλό discount (το οποίο να σημειωθεί ότι παρατηρείται εδώ και χρόνια) στην έλλειψη βάθους της τοπικής χρηματιστηριακής αγοράς και στη γενικότερη συγκυρία που επικρατεί στην Κοινή Πλατφόρμα μεταξύ του Χρηματιστηρίου Αθηνών και του ΧΑΚ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v