Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 8 2011

ATE: H… λυπητερή, η τρόικα και η AMK

ATE: H… λυπητερή, η τρόικα και η AMK
Σύσκεψη για το θέμα της Αγροτικής διενεργήθηκε, όπως πληροφορούμαστε, την περασμένη Τρίτη στο υπουργείο Οικονομικών.

Στη σύσκεψη, όπου συμμετείχαν και εκπρόσωποι της τρόικας, παρουσιάστηκε draft του ελέγχου τον οποίο διενήργησε η PwC στο χαρτοφυλάκιο χορηγήσεων της ΑΤΕ.

Από τον έλεγχο προέκυψε, σύμφωνα με κύκλους της τράπεζας, ότι θα απαιτηθεί ο σχηματισμός επιπρόσθετων προβλέψεων, το ύψος των οποίων όμως, όπως διευκρινίζεται, είναι ανεκτό.

Εξ ου και υπάρχει η αισιοδοξία σε ΥΠΟΙΚ και ΑΤΕ ότι το σχέδιο αύξησης με είσοδο του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων ως στρατηγικού επενδυτή θα προχωρήσει, ομαλά.

Το σίγουρο είναι πάντως ότι τα «φρέσκα» κεφάλαια που απαιτείται να μπουν στην τράπεζα θα είναι υψηλότερα από ό,τι αρχικώς προϋπολογιζόταν προκειμένου να σχηματιστούν επιπρόσθετες προβλέψεις.

Επειδή δε ουδείς μπορεί με βεβαιότητα να προβλέψει πώς θα κινηθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια τους επόμενους μήνες, είναι πιθανόν η ΤτΕ να μην επιτρέψει την επαναγορά του συνόλου των προνομιούχων.

Με δεδομένο ότι το Δημόσιο θα βάλει μόνο όσα λεφτά αναλογούν σε -μερική ή ολική- επαναγορά των προνομιούχων, το ερώτημα είναι ποιος θα βάλει τα επιπρόσθετα κεφάλαια που απαιτούνται για τον σχηματισμό νέων προβλέψεων.

Tο ΤΠΔ θα χρειαστεί να βάλει κάτι παραπάνω. Για πολύ παραπάνω δεν το συζητάμε, καθώς υπάρχει κίνδυνος να περιοριστεί δραματικά το free float και να απαιτείται placement προκειμένου να επιτραπεί η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών.

Για τα υπόλοιπα θα υπάρξει εγγύηση από τους αναδόχους. Η οποία θα είναι υψηλότερη τελικώς από αυτήν που αρχικώς υπολογιζόταν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v