Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 18 2011

ΧΑ: Ο βαλκανικός εφιάλτης & η ώρα της Τουρκίας...

ΧΑ: Ο βαλκανικός εφιάλτης & η ώρα της Τουρκίας...
Ο τέως πρωθυπουργός της χώρας κ. Κώστας Καραμανλής (ναι, τότε που ο κ. Αλογοσκούφης δήλωνε τα περί ισχυρής οικονομίας…) είχε θέσει ως στόχο τη μετεξέλιξη της Ελλάδας σε περιφερειακό χρηματοοικονομικό κέντρο στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Τον ίδιο καιρό η ΕΧΑΕ προσπαθούσε πότε να εξαγοράσει βαλκανικά χρηματιστήρια και πότε να συνεργαστεί με αυτά, επεκτείνοντας το project της Κοινής Πλατφόρμας που είχε συμφωνήσει και εφαρμόσει με την Κύπρο.

Αλλά και η Ένωση Θεσμικών Επενδυτών είχε εκφραστεί θετικά για τον ρόλο που θα μπορούσε να παίξει η Ελλάδα στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή.

Όνειρα χτισμένα στην άμμο…

Ενδεικτική είναι η άποψη του σημερινού προέδρου του Χρηματιστηρίου της Αθήνας, κ. Σωκράτη Λαζαρίδη, ότι έχει αλλάξει η «ηγετική» προσέγγιση, καθώς όσο τίθεται θέμα ανάδειξης ενός χρηματοοικονομικού κέντρου στην περιοχή τόσο διεγείρεται ο εγωισμός των τοπικών παραγόντων, με αποτέλεσμα να απομακρύνεται η δυνατότητα δημιουργίας κάποιου ενιαίου χώρου.

Και πώς να γίνει αλλιώς όταν οι αριθμοί είναι εναντίον του;

Για παράδειγμα, η κεφαλαιοποίηση στο Χ.Α. αποτελεί μόλις το 21,7% του ΑΕΠ, όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος βρίσκεται στο 70,6%... 

Ενώ και η κυκλοφοριακή ταχύτητα (αξία συναλλαγών προς κεφαλαιοποίηση) βρίσκεται στην Ελλάδα στο 64,6%, ενώ στην Ευρώπη στο 81,8%. Μάλιστα, οι συναλλαγές 5 τίτλων στο Χ.Α. είναι υπεύθυνες για το 57,6% των συνολικών συναλλαγών…

Παρόλο που τα αντληθέντα κεφάλαια του Χ.Α. το 2010 αντιστοιχούν στο 7,7% της συνολικής κεφαλαιοποίησης της αγοράς μας, όταν στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια το ποσοστό αυτό είναι μόλις στο 1,8%...

Οι κινήσεις της Τουρκίας

Την ίδια ώρα, ρόλο ισχυρής περιφερειακής δύναμης στην περιοχή, που περιλαμβάνει και πρώην χώρες της ΕΣΣΔ, επιχειρεί τώρα να παίξει η Τουρκία, το χρηματιστήριο της οποίας βαδίζει από το καλό στο καλύτερο…

Ο χρηματιστηριακός κλάδος, πάντως, δεν είναι φυσικά ο μόνος στον οποίο οι Τούρκοι προσπαθούν να αναβαθμίσουν τον ρόλο τους στην ευρύτερη γεωγραφική τους περιφέρεια.

Μια άλλη περίπτωση είναι και η κλωστοϋφαντουργία.

Όταν στην Ελλάδα κλείνουν η μία μονάδα μετά την άλλη, χωρίς κανένας να ασχολείται ουσιαστικά με το θέμα, ο ίδιος ο Ερντογάν καλεί τους Αμερικανούς να «μετακομίσουν» τις κλωστοϋφαντουργικές τους επενδύσεις από την Αίγυπτο στην Τουρκία, ενώ οι Τούρκοι ήδη «ψάχνουν» τη Θράκη για αγορά μηχανών, ή ακόμη και παραγωγικών μονάδων!

Και στην Ελλάδα; «Εμείς συζητάμε για ανάπτυξη μόνο στα δελτία ειδήσεων των 8», ανέφερε γνωστός παράγοντας του κλάδου…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v