Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σ. Λαζαρίδης: Πώς βλέπει το μέλλον της ΕΧΑΕ

Τι δηλώνει ο πρόεδρος του ΧΑ για το μέλλον του ελληνικού χρηματιστηρίου, για τον επιθυμητό αριθμό των εισηγμένων εταιρειών, για τη συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών, για την πορεία της ΕΝΑ και τις διεθνείς εξελίξεις.

Σ. Λαζαρίδης: Πώς βλέπει το μέλλον της ΕΧΑΕ
Τι δηλώνει ο πρόεδρος του ΧΑ για το μέλλον του ελληνικού χρηματιστηρίου, για τον επιθυμητό αριθμό των εισηγμένων εταιρειών, για τη συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών, για την πορεία της ΕΝΑ και τις διεθνείς εξελίξεις.

Την ικανοποίησή του για τη δυνατότητα του ΧΑ να αντλεί κεφάλαια προς όφελος των εισηγμένων εταιρειών, εξέφρασε ο πρόεδρος της ΕΧΑΕ κ. Σωκράτης Λαζαρίδης, κατά τη χθεσινή παρουσίαση της εταιρείας στη Ένωση Θεσμικών Επενδυτών, συμπληρώνοντας ότι θετικό στοιχείο αποτελεί φέτος και ο αυξημένος όγκος των συναλλαγών σε τεμάχια (η πτώση του τζίρου το 2010 οφειλόταν κυρίως στην πτώση των τιμών).

Επιπρόσθετα, ο κ. Λαζαρίδης σημείωσε το χαμηλότερο δείκτη κεφαλαιοποίησης προς ΑΕΠ του ΧΑ σε σχέση με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ωστόσο αναγνώρισε το πρόβλημα ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των συναλλαγών επικεντρώνεται σε μικρό αριθμό τίτλων (το 57% σε 5 τίτλους).

Ειδικότερα ο πρόεδρος της ΕΧΑΕ, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, αναφέρθηκε σε μια σειρά από σημαντικά θέματα:

Για τον αριθμό των εισηγμένων εταιρειών: Δεν καταλαβαίνω τις συζητήσεις για το πόσες πρέπει να είναι οι εισηγμένες εταιρείες στο ΧΑ. Όσα προϊόντα μπορούν, βγαίνουν στην αγορά και είτε πωλούνται, είτε μένουν στο ράφι. Το θέμα είναι να έχουμε καλά ράφια. Οι εταιρείες θα πρέπει να συμβάλλουν με την αύξηση της διασποράς τους και του μεγέθους τους, καθώς τα μεγέθη πολλών εταιρειών είναι μικρά στα μάτια των ξένων.

Για τη συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στο ΧΑ: Δεν έχω κάτι στο μυαλό μου που να λέει ότι με αυτό το πράγμα, κάτι μπορεί να αλλάξει σημαντικά.

Για την Εναλλακτική Αγορά: Δεν καταλαβαίνω την εξωγενή -από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς- τιμή εισόδου των μετοχών. Αυτό που θα θέλαμε είναι το ηλεκτρονικό βιβλίο προσφορών και η αύξηση της διασποράς.

Για πιθανή υποβάθμιση του ΧΑ: Ένα από τα κριτήρια αξιολόγησης είναι η πορεία της οικονομίας της χώρας. Δεν μας υποβάθμισαν όταν υπήρχαν 5 εκκρεμότητες και θα μας υποβαθμίσουν τώρα με μόνο μία; Αλλά σε κάθε περίπτωση, δεν μπορώ να είναι βέβαιος.

Για τα κριτήρια ένταξης μιας εταιρείας σε επιτήρηση: Ο κ. Λαζαρίδης ρωτήθηκε για το αν η ΕΧΑΕ προτίθεται να ελαστικοποιήσει τα κριτήρια ένταξης μιας εταιρείας σε καθεστώς επιτήρησης, καθώς αναμένεται ότι με την επικείμενη δημοσίευση των αποτελεσμάτων του 2010, θα ενταχθούν πολλές μετοχές στη συγκεκριμένη κατηγορία. Ο κ. Λαζαρίδης ανέφερε ότι δεν θα ήταν σωστό να τροποποιηθούν τα κριτήρια λόγω της οικονομικής κρίσης, πλην όμως υποστήριξε ότι σε κάποια στιγμή πρέπει να συζητηθεί το αν είναι χρήσιμο να υπάρχουν τέτοιου είδους κριτήρια.

Για τις διεθνείς εξελίξεις και τη ρευστότητα: Ο πρόεδρος της ΕΧΑΕ εξέφρασε τον προβληματισμό του για τις εξελίξεις γύρω από το μέλλον των διεθνών χρηματιστηριακών αγορών.

Ενδεικτικά ο κ. Λαζαρίδης ανέφερε ότι ένα ενδεχόμενο deal μεταξύ του NYSE και του Deutsche Boerse πιθανόν να οδηγήσει ακόμη και σε επιπλέον κεφαλαιακές δαπάνες για την ΕΧΑΕ (σε νέα συστήματα απόλυτης ασφάλεια) και αυτός άλλωστε είναι ένας από τους λόγους που η εισηγμένη διατηρεί υψηλή ρευστότητα και δεν την επιστρέφει στους μετόχους της.

Σχετικά με τη γενικότερη τάση ένωσης των χρηματιστηριακών αγορών (προκειμένου αυτές να αντιμετωπίσουν τον ανταγωνισμό των επενδυτικών τραπεζών) εξέφρασε τον σκεπτικισμό του για το αν και πόσο γρήγορα θα μπορούσε να γίνει αυτό στην Ευρώπη.

Ο κ. Λαζαρίδης ανέφερε ότι δεν μπορεί πλέον να είναι ρεαλιστικός στόχος για το ΧΑ το σενάριο του «περιφερειακού ηγέτη», ενώ γενικότερα θεωρεί ως εμπόδιο το γεγονός ότι αρκετά χρηματιστήρια βρίσκονται ακόμη υπό κρατικό έλεγχο. Μια πιθανή επιλογή για το ΧΑ θα μπορούσε να είναι να «κρεμαστεί» κάτω από ένα ισχυρότερο σχήμα.

Ο πρόεδρος του ΧΑ επεσήμανε πως αυτή η περίοδος είναι κρίσιμη σε θεσμικό επίπεδο, καθώς συζητούνται σε διεθνές επίπεδο σημαντικές πρωτοβουλίες όπως για την αναθεώρηση της MIFID, για τις OTC συναλλαγές, για τα αποθετήρια και τις υπηρεσίες εκκαθάρισης, για τις ανοιχτές πωλήσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v