Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 23 2011

Η HOL, οι "μπάμπουσκες" και ο... εγγυητής!

Η HOL, οι μπάμπουσκες και ο... εγγυητής!
Η δημοσιοποίηση των ετήσιων λογιστικών καταστάσεων της Hellas On Line δεν απάντησε ουσιαστικά σε κανένα από τα ερωτήματα της επενδυτικής κοινότητας γύρω από την εταιρία.

Ας πάρουμε λοιπόν τα πράγματα από την αρχή: H γενική συνέλευση της Hellas On Line αποφάσισε την άντληση έως 43 εκατ. ευρώ, μέσα από την έκδοση 31.109.014 νέων μετοχών (1ν/5π). Αυτό μεταφράζεται σε τιμή διάθεσης των 31.109.014 νέων μετοχών προς περίπου 1,38 ευρώ, όταν η τρέχουσα τιμή του τίτλου κυμαίνεται γύρω στα 60 - 65 λεπτά…

Με βάση τη λογιστική κατάσταση, η λογική λέει ότι η αύξηση κεφαλαίου θα πρέπει να ανέρχεται τουλάχιστον στα 43 εκατ. ευρώ και αυτό γιατί, σύμφωνα με νόμο, τα ίδια κεφάλαια μιας εταιρίας θα πρέπει να είναι τουλάχιστον το 50% του μετοχικού της κεφαλαίου.

Σήμερα λοιπόν, το μετοχικό κεφάλαιο της Hellas On Line είναι 56 εκατ. ευρώ. Ακόμη και αν σ’ αυτό δεν προστεθούν και τα 9,3 εκατ. ευρώ (νέες μετοχές επί ονομαστική αξία τίτλου) με τα οποία θα ενισχυθεί από την επικείμενη έκδοση, τότε το 50% αυτού υπολογίζεται στα 28 εκατ. ευρώ.

Για να φτάσουν όμως τα ίδια κεφάλαια στα 28 εκατ. ευρώ, όταν σήμερα βρίσκονται στα -3,3 εκατ. και όταν έχουν ήδη προκαταβληθεί 12 εκατ. έναντι της ΑΜΚ, το συνολικό τμήμα της έκδοσης θα πρέπει να διαμορφωθεί τουλάχιστον στα 43,3 εκατ. ευρώ!

Άρα, λοιπόν, φαίνεται να γίνεται κατανοητό το γιατί επιλέχθηκαν ως ζητούμενο ποσό άντλησης τα 43 εκατ. ευρώ.

Το ερώτημα βέβαια που τίθεται είναι ποιος θα μπορούσε να διαθέσει 43 εκατ. ευρώ (ή έστω άλλα 31 εκατ. αν αφαιρέσουμε την προκαταβολή) αγοράζοντας νέες μετοχές σε τιμή υπερδιπλάσια της τρέχουσας χρηματιστηριακής.

Με δεδομένο ότι η Vodafone έχει αποφασίσει να μη συμμετάσχει στην αύξηση, τότε... το μπαλάκι πέφτει είτε στη μητρική Intracom Συμμετοχών, είτε σε εταιρία συμφερόντων του βασικού της μετόχου Σωκράτη Κόκκαλη, είτε, τέλος, σε έναν τρίτο στρατηγικό επενδυτή.

Η ίδια, ωστόσο, η διοίκηση της Hellas On Line δεν δείχνει σίγουρη για την πλήρη κάλυψη της επικείμενης έκδοσης:

«Σε περίπτωση μη πλήρους κάλυψης της ΑΜΚ, η διοίκηση θα προβεί, κατ’ άρθρο 47 ΚΝ, σε σύγκληση γενικής συνέλευσης, με σκοπό την εκ νέου αύξηση κεφαλαίου, ώστε το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων να μην είναι κατώτερο από το 50% του μετοχικού κεφαλαίου», αναφέρει χαρακτηριστικά…

--- «Εγγυητής» η Intracom

Η διοίκηση της Hellas On Line, πάντως, δεν δείχνει να ανησυχεί για το μέγεθος των δανειακών της υποχρεώσεων και εκφράζει την αισιοδοξία της για το μέλλον:

«Η ύπαρξη ζημιών στη διάρκεια της φάσης της ανάπτυξης είναι χαρακτηριστικό του τηλεπικοινωνιακού κλάδου. Η διοίκηση εκτιμά ότι τα αποτελέσματα και οι ταμειακές ροές του ομίλου θα παρουσιάσουν σημαντική βελτίωση μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα».

Και συνεχίζει επισημαίνοντας πως «η μητρική εταιρία (Intracom Συμμετοχών) παρέχει οικονομική στήριξη στον όμιλο, είναι εγγυήτρια εταιρία για το σύνολο του δανεισμού και έχει δεσμευτεί επίσημα να συνεχίσει να παρέχει χρηματοδοτική στήριξη στον όμιλο για το άμεσο μέλλον».

Η Hellas On Line σημείωσε το 2010 άνοδο κύκλου εργασιών από τα 160 στα 200,5 εκατ. ευρώ, ζημιογόνο ΕΒΙΤ (-20,2 εκατ. έναντι -36,4 εκατ. ευρώ) και καθαρές ζημίες 32,9 εκατ. (έναντι -41,2 εκατ. ευρώ).

Οι λειτουργικές ταμειακές ροές ήταν έντονα θετικές, αλλά λόγω των υψηλότερων επενδύσεων που υλοποίησε ο καθαρός δανεισμός της διευρύνθηκε κι άλλο, φτάνοντας στις 31/12/2010 λίγο πάνω από τα 200 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v