Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 4 2011

Ελληνικό, Κατάρ κι ελληνική… «κατάρα»

Ελληνικό, Κατάρ κι ελληνική… «κατάρα»
Έτσι και κάνουν κανένα αστείο και δεν ενδιαφερθούν για την ανάπλαση του Ελληνικού οι Καταριανοί, μαύρο φίδι που την έφαγε την κυβέρνηση.

Και δεν θα φταίνε τα μίντια, ούτε η αντιπολίτευση. Η ίδια θα φταίει.

Διότι πριν ακόμη πάρει την αντιπαροχή έχτισε επικοινωνιακά την… πολυκατοικία και πουλάει και… διαμερίσματα!

Να εξηγήσουμε όμως τι εννοούμε. Ναι, το Κατάρ έχει επιδείξει ένα «καταρχήν» ενδιαφέρον. Και ναι, η κυβέρνηση διαπίστωσε σε πρόσφατο ταξίδι, πολιτικών και λοιπών υψηλά ιστάμενων προσώπων, ότι οι Καταριανοί έχουν όλα τα εφόδια για να κάνουν τη δουλειά. Και χρήμα έχουν και τεχνογνωσία κι απ’ όλα.

Προφανώς όμως η λύση της απευθείας ανάθεσης με διακρατική συμφωνία -που φέρονται να έχουν ζητήσει οι Καταριανοί- δεν φαίνεται να προχωράει.

Διότι η κυβέρνηση διέψευσε μεν το δημοσίευμα που έγραφε ότι αυτό δεν άρεσε στους Ευρωπαίους, πλην όμως ο κ. Παμπούκης έσπευσε με δηλώσεις του να ξεκαθαρίσει ότι θα γίνει διαγωνισμός, που υποθέτουμε σημαίνει ότι ΔΕΝ θα πάμε στη λύση της διακρατικής συμφωνίας.

Ας μπούμε όμως και στην ουσία του θέματος, στην ελληνική… κατάρα (πολλά λόγια, λίγα… έργα) που βαραίνει την υπόθεση.

1. Προς το παρόν, δεν μπορεί να υπάρξει παρά μόνο «καταρχήν» ενδιαφέρον για την υπόθεση του Ελληνικού, όχι μόνο από το Κατάρ αλλά από οιονδήποτε επενδυτή. Διότι μέχρι τώρα δεν έχει γίνει ούτε το πρώτο βήμα.

Ποιο είναι αυτό; Να ενοποιηθούν με κάποιον τρόπο οι 17(!) ξεχωριστές ιδιοκτησίες που συγκροτούν την επίμαχη προς ανάπλαση περιοχή. Κι αυτό θα πάρει χρόνο.

2. Αφού γίνει η ενοποίηση ιδιοκτησιακά, τότε θα πρέπει να έρθουν οι υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ και να χωροθετήσουν βγάζοντας και τις χρήσεις γης, ώστε να ξέρει ο όποιος επενδυτής τι μπορεί να φτιάξει, τι όχι, σε τι έκταση κ.λπ.

Αν δεν γίνουν τα ανωτέρω, τότε δεν έχουμε συγκεκριμένο «εμπόρευμα» να πουλήσουμε, αλλά μια… ιδέα, η οποία προφανώς και δεν μπορεί να αποτιμηθεί εις χρήμα!

3. Κι αφού ολοκληρωθούν τα παραπάνω, τότε κατά τον κ. Παμπούκη θα περάσουμε στην -επίσης χρονοβόρα- διαδικασία του διαγωνισμού!

Με βάση λοιπόν τη μέχρι τώρα ελληνική εμπειρία, αυτά μπορεί να πάρουν από 1 - 2 χρόνια μέχρι και μια… αιωνιότητα (όπως έγινε, για όσους το θυμούνται, με την περίφημη ανάπλαση της περιοχής Δραπετσώνας που ΘΑ γινόταν τραπεζικό - επιχειρηματικό κέντρο, κάτι σαν ελληνικό Canary Wharf!).

Άρα, όσα γράφονται τώρα για το «ενδιαφέρον» του Κατάρ, θετικά ή αρνητικά, είναι απλώς εξαιρετικά πρώιμα.

Προς το παρόν ισχύει για την κυβέρνηση το «ακόμη δεν τον είδε» (τον επενδυτή)… «Αχμέτ τον βάφτισε»!


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v