Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 22 2011

ΕΤΕ-Πειραιώς: Η «μαγική» εξίσωση των προνομιούχων

ΕΤΕ-Πειραιώς: Η «μαγική» εξίσωση των προνομιούχων
Οι μέτοχοι της ΕΤΕ καλούνται σήμερα να εγκρίνουν την έκδοση προνομιούχων μετοχών υπέρ του ελληνικού δημοσίου, ύψους έως 1 δισ. ευρώ.

Αύριο, για τον ίδιο λόγο, συγκαλείται το σώμα των μετόχων της Πειραιώς. Η τράπεζα επιδιώκει να αντλήσει έως 400 εκατ. ευρώ από το Δημόσιο εκδίδοντας προνομιούχες μετοχές.

Αμφότερες οι τράπεζες κάνουν χρήση των υπολοίπων που τους αναλογούσαν από τον Πυλώνα Ι, όπως ονομαζόταν στον νόμο Αλογοσκούφη η διάθεση 5 δισ. ευρώ από το Δημόσιο στις τράπεζες για την κεφαλαιακή τους ενίσχυση.

Μέχρι στιγμής, οι τράπεζες έχουν απορροφήσει 3,83 δισ. ευρώ από τα 5 δισ. ευρώ. Επομένως, απομένει αδιάθετο 1,17 δισ. ευρώ, τη στιγμή όπου αθροιστικά η ΕΤΕ και η Πειραιώς θέλουν έως 1,4 δισ. ευρώ.

Γιατί δεν αρκούν τα λεφτά του Πυλώνα, βάσει της κατανομής ανά τράπεζα που είχε διενεργήσει ήδη από το 2008 η Τράπεζα της Ελλάδος;

Επειδή υπήρξαν τράπεζες, όπως η ΑΤΕ, όπως αποδείχθηκε αργότερα, που πήραν περισσότερα λεφτά από αυτά που τους αναλογούσαν.

Πρακτικά, πρόβλημα δεν πρόκειται να προκύψει, καθώς κατόπιν σχετικής απαίτησης του κ. Αλμούνια η ΑΤΕ επαναγόρασε τις προνομιούχες μετοχές από το Δημόσιο, επιστρέφοντας 675 εκατ. ευρώ.

Άρα λεφτά υπάρχουν.

Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι παραγράφεται και το πολιτικό θέμα για κατά παράβαση πριμοδότηση κάποιων τραπεζών το 2008.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v