Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 5 2012

ΕΝΚΛΩ: Ο ΓΑΠ, η Λούκα και το… λουκέτο!

ΕΝΚΛΩ: Ο ΓΑΠ, η Λούκα και το… λουκέτο!
Άνοιξη 2010: Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με πρωθυπουργό τον Γιώργο Παπανδρέου και υπουργό Ανάπτυξης τη Λούκα Κατσέλη ορίζει διοίκηση στην Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία (πρώην Κλωστήρια Ναούσης) και εγκρίνει business plan με χρηματοδότηση 63,6 εκατ. ευρώ.

Η χρηματοδότηση θα δινόταν μέσω εγγύησης του ελληνικού δημοσίου και στόχος αυτής ήταν η διάσωση ενός τμήματος της εταιρείας, η τόνωση της ελληνικής περιφέρειας και άλλα σχετικά.

Ακολουθούν βαρύγδουπες ανακοινώσεις από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, που μέσω παρόμοιων κινήσεων μας υπόσχεται (μέσω τηλεοπτικών σταθμών) οικονομική ανάπτυξη (πράσινη, κίτρινη, πορτοκαλί και ό,τι άλλο χρώμα θέλετε).

Μερικούς μήνες αργότερα: Το όλο θέμα κολλάει, καθώς τόσο οι τράπεζες όσο και η ίδια η κυβέρνηση -και πάλι διαμέσου τηλεοράσεως- φοβούνται μήπως και το σχέδιο της κρατικής εγγύησης των τραπεζικών δανείων (των 63,6 εκατ., από τα οποία τα μισά αφορούσαν χορηγήσεις, που είχαν ήδη -παρανόμως;- εκταμιευτεί επί υπουργίας Γεωργίου Αλογοσκούφη) δεν λάβει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οπότε το πρόγραμμα διάσωσης της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας μπαίνει στο συρτάρι και αραχνιάζει για τα καλά... Στις ελληνικές καλένδες, που λένε.

Αρχές Μαρτίου 2012: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τελικά αποφαίνεται ότι η εκδοθείσα εγγύηση του ελληνικού δημοσίου υπέρ των πιστωτριών τραπεζών για τη χρηματοδότηση του συγκεκριμένου business plan ΔΕΝ παραβιάζει την κοινοτική νομοθεσία. Είναι νόμιμη, δηλαδή, άρα το business plan θα μπορούσε θεωρητικά να προχωρήσει.

Πρόσφατες εξελίξεις: Η διοίκηση της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας στέλνει επιστολή προς τράπεζες και υπουργεία, ενημερώνοντας για τις τελευταίες εξελίξεις και ζητά τη θέση τους για τη χρηματοδότηση της ΕΝΚΛΩ.

Μέχρι πρότινος, ωστόσο, δεν είχε λάβει καν καμία απάντηση…

Συμπέρασμα: Το ελληνικό κράτος φαίνεται να μην έχει καμία συνέχεια. Άλλωστε, κανένας από τους πολιτικούς πρωταγωνιστές της υπόθεσης δεν βρίσκεται σήμερα στα πράγματα.

Ο Γιώργος Παπανδρέου αποχώρησε από την πρωθυπουργία και την προεδρία του ΠΑΣΟΚ.

Η Λούκα Κατσέλη έκανε δικό της πολιτικό κόμμα (Κοινωνική Συμφωνία).

Και ο Σωκράτης Ξυνίδης (είχε ενδιαφερθεί για το θέμα) έχει δηλώσει πως δεν προτίθεται να εκτεθεί στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές…

Προφανώς, η εταιρεία βαδίζει προς οριστικό λουκέτο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v