Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 19 2012

Το ενεργειακό κόστος στη βιομηχανία

Το ενεργειακό κόστος στη βιομηχανία
Το μήνυμα το έχει λάβει η νέα πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, ή τουλάχιστον το μέλος της που μίλησε πρώτο με τους δημοσιογράφους.

Και το μήνυμα δεν είναι άλλο από το ότι η βαριά φορολογία στο ηλεκτρικό και στο φυσικό αέριο καταστρέφει την όποια παραγωγική υποδομή έχει μείνει στην Ελλάδα και πρωτίστως αυτή που απευθύνεται στις αγορές εξωτερικού.

Μιλώντας χαλαρά με τον υφυπουργό ΠΕΚΑ Ασημάκη Παπαγεωργίου, οι δημοσιογράφοι του επισήμαναν το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν δεκάδες εταιρείες με την υψηλή φορολόγηση της ενέργειας.

«Συμφωνώ απόλυτα», ήταν η απάντηση του υφυπουργού, για να λάβει την ερώτηση «και τι κάνετε;». Τι να απαντήσει, όμως, όταν το θέμα το χειρίζεται αποκλειστικά το υπουργείο Οικονομικών;

Τώρα για το τι σημαίνει ακριβή ενέργεια σε μία βαριά βιομηχανία, αρκεί να μεταφέρουμε όσα μας έλεγε στέλεχος της Energean που εκμεταλλεύεται το κοίτασμα του Πρίνου.

Το 2010 η ενέργεια κόστισε στην εταιρεία 8,7 εκατομμύρια. Το 2011 το ποσό αυξήθηκε κατά 15% και έφτασε τα 10,1 εκατομμύρια. Όσο για το 2012, μετά και τους νέους φόρους του περασμένου Σεπτεμβρίου, όπως μας έλεγε ο ίδιος, «μετρούμε τις αυξήσεις σε αντιστοιχία με το ύψος της μηνιαίας μισθοδοσίας».
 
Για να καταλήξει: «Πλέον δεν μπορούμε να μιλάμε για ανταγωνιστικότητα, αλλά για επιβίωση των μεγάλων βιομηχανικών καταναλωτών ενέργειας».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v