Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 26 2012

Ταμεία: Νορβηγικό σχέδιο διάσωσης αλά... γκρέκα

Ταμεία: Νορβηγικό σχέδιο διάσωσης αλά... γκρέκα
Πολύ ενδιαφέρουσα η πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ να καταθέσει πρόταση νόμου για την ίδρυση ταμείου για την ενίσχυση του ασφαλιστικού συστήματος, από τα έσοδα που θα φέρει στο Δημόσιο η εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.

Ακόμη πιο ενδιαφέρον ότι ως πρότυπο του Ελληνικού Εθνικού Ταμείου Αλληλεγγύης Γενεών, όπως το ονομάζει το ΠΑΣΟΚ, θα είναι το νορβηγικό Government Petroleum Fund. Σχετικές αναφορές είχε κάνει ο πρώην υφυπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης, κατά τη θητεία του στο υπουργείο, συνδέοντας τις κινήσεις για έρευνα υδρογονανθράκων με την επίλυση του ασφαλιστικού.

Ως προθέσεις και ιδέες όλα μια χαρά. Αλλά επιτέλους και λίγη σοβαρότητα. Πριν ακόμη βρεθεί ένα βαρέλι πετρελαίου, πριν καν ξεκινήσει η προκαταρκτική έρευνα, πριν υπογραφούν συμβάσεις με τις εταιρείες έρευνας, το να προεξοφλεί κάποιος την εύρεση υδρογονανθράκων και την ενίσχυση του ασφαλιστικού συστήματος μόνο αβάσταχτη ελαφρότητα θα το χαρακτηρίζαμε. 

H  πολιτεία του συγκεκριμένου υφυπουργού, πέραν των θετικών της σε ό,τι αφορά την ανακίνηση της έρευνας υδρογονανθράκων, χαρακτηρίστηκε από δημοσιοποίηση υπεραισιόδοξων εκτιμήσεων για αποθέματα, που προκαλούν τουλάχιστον προβληματισμό σε όσους γνωρίζουν τα θέματα. Υπό προϋποθέσεις, οι εκτιμήσεις θα μπορούσαν να γίνουν αποδεκτές αν συνοδεύονταν και από τις πιθανότητες εύρεσης. Είναι δηλαδή εντελώς άλλο να μιλά κανείς για αποθέματα 200 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου στον Πατραϊκό, με πιθανότητες εύρεσης 70%, και εντελώς διαφορετικό αν οι πιθανότητες περιορίζονται στο 9%.

Ας έρθουμε όμως στο ταμείο, την ίδρυση του οποίου προτείνει το ΠΑΣΟΚ. Στην Ελλάδα, λοιπόν, ένα κόμμα που έχει κυβερνητική πείρα πέραν της 20ετίας έκανε την πρόταση όχι προτού υπάρξουν έσοδα από την εκμετάλλευση πετρελαίου, αλλά πριν ακόμη ξεκινήσουν οι έρευνες.

Ας δούμε τι έκανε η Νορβηγία, που είναι και το πρότυπο. Στο ιστορικό ίδρυσης του ταμείου ως ημερομηνία-ορόσημο αναφέρεται το 1969, όταν ανακαλύφθηκε το πρώτο κοίτασμα στη Βόρεια Θάλασσα, το Ekofisk. Δεύτερη ημερομηνία-ορόσημο είναι το 1990. Τι έγινε τότε; Η Βουλή της Νορβηγίας ενέκρινε τον νόμο για την ίδρυση Κρατικού Ταμείου Πετρελαίου (Government Petroleum Fund), με σκοπό τη μακροχρόνια διαχείριση των εσόδων του νορβηγικού δημοσίου από την εκμετάλλευση πετρελαίου.

Συνοψίζοντας: Οι «κουτοί» Νορβηγοί ίδρυσαν το δικό τους Ταμείο Αλληλεγγύης των Γενεών, 20 χρόνια μετά την πρώτη ανακάλυψη πετρελαίου. Κάποιοι «έξυπνοι» Έλληνες προτείνουν να ιδρυθεί το ταμείο όχι πριν ξεκινήσει η εκμετάλλευση πετρελαίου, αλλά πριν ακόμη υπογραφούν οι συμβάσεις για να αρχίσουν οι έρευνες που θα δείξουν αν και πόσο πετρέλαιο έχουμε.

Κάθε σχόλιο, αλλά και παροιμία δεκτά...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v