Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 30 2012

ΕΛΠΕ: Ο όμιλος Λάτση, η διερεύνηση και η Gazprom

ΕΛΠΕ: Ο όμιλος Λάτση, η διερεύνηση και η Gazprom
Φήμες της αγοράς φέρουν τον όμιλο Λάτση να έχει αναθέσει σε ελβετική τράπεζα να διερευνήσει το ενδεχόμενο πώλησης του ποσοστού που κατέχει στον όμιλο των Ελληνικών Πετρελαίων.

Σύμφωνα με τις ίδιες ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, ενδιαφέρον για το 42% που κατέχει ο όμιλος Λάτση στην ΕΛΠΕ επέδειξε ο όμιλος Gazprom, που έχει καταθέσει μη δεσμευτική προσφορά και για την προς αποκρατικοποίηση ΔΕΠΑ.

Υπενθυμίζεται ότι τα Ελληνικά Πετρέλαια κατέχεουν το 35% του ομίλου ΔΕΠΑ, ενώ ο όμιλος Λάτση διαθέτει προτιμησιακό δικαίωμα για το επίσης προς πώληση ποσοστό του Δημοσίου στα Ελληνικά Πετρέλαια.

Αν επομένως οι Ρώσοι αποκτήσουν το ποσοστό του ομίλου Λάτση στα Ελληνικά Πετρέλαια, αποκτούν στρατηγικό πλεονέκτημα για να συμμετάσχουν ενεργά στην αναδιάταξη του εγχώριου ενεργειακού χάρτη.

Και αυτό γιατί μπορούν να αποκτήσουν τον έλεγχο των ΕΛΠΕ και μέσω των ΕΛΠΕ ρυθμιστικό ποσοστό στη ΔΕΠΑ.

Με δεδομένο όμως ότι η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ έχει ευρύτερες γεωπολιτικές διαστάσεις, οι οποίες δεν αφήνουν καθόλου αδιάφορες την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, μάλλον θα αναζητηθεί τρόπος ώστε να μείνουν όλοι… ευχαριστημένοι.

Αν οι πληροφορίες ισχύουν, ο όμιλος Λάτση ανοίγει, αντί να περιμένει, τον χορό της αναδιάταξης του εγχώριου ενεργειακού χάρτη, προσδοκώντας να εξαργυρώσει τα οφέλη της στρατηγικής θέσης που κατέχουν τα ΕΛΠΕ.


ΥΓ.: Οι Ρώσοι, πάντως, δείχνουν αποφασισμένοι να κτίσουν ερείσματα στην εγχώρια ενεργειακή αγορά. Ακούμε ότι ρωσική ενεργειακή εταιρεία βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις για να αγοράσει δίκτυο πρατηρίων αλλά και κομβικές αποθηκευτικές εγκαταστάσεις εγχώριου ομίλου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v