Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 11 2012

Κυβερνητικά "μαθήματα"... εξόντωσης κλάδου

Κυβερνητικά μαθήματα... εξόντωσης κλάδου
Στη χθεσινή συνάντηση που είχαν οι εκπρόσωποι των κλωστοϋφαντουργών με τον υφυπουργό Ανάπτυξης Θανάση Σκορδά, του επανέλαβαν -για μία ακόμη φορά- τα πάγια αιτήματα του κλάδου.

Με απλά λόγια, δηλαδή, του είπαν πως αν δεν ληφθούν έκτακτα και άμεσα μέτρα από τις αρχές του επόμενου έτους θα δούμε τις περισσότερες κλωστοϋφαντουργίες να διακόπτουν την παραγωγή τους και σχεδόν όλες τις υπόλοιπες να… μετράνε τον χρόνο αντίστροφα.

Η αλήθεια είναι πως την τελευταία διετία οι ελληνικές κυβερνήσεις όχι μόνο δεν έκαναν ό,τι μπορούσαν για να περισώσουν τον κλάδο (θέσεις εργασίας και εξαγωγές που θα χαθούν, εγχώρια παραγωγή που θα υποκατασταθεί από εισαγωγές κ.λπ.), αλλά αντίθετα λες και έβαλαν τα δυνατά τους για να τον αποτελειώσουν.

Για παράδειγμα, η κρατική ΔΕΗ αύξησε κατακόρυφα την τιμή του ρεύματος, εξομοιώνοντας τις βιομηχανίες του κλάδου με τους… εμπορικούς καταναλωτές.

Επιπλέον, το υπουργείο Οικονομικών τις επιβάρυνε με το «χαράτσι» για τις αποθήκες τους, παρακράτησε τον ΦΠΑ των εξαγωγών, έκοψε με το μαχαίρι τις κρατικές προμήθειες κ.λπ.

Αν κάποιος σκεφτεί τα προϋπάρχοντα προβλήματα του κλάδου, συν τις τεράστιες εργοδοτικές εισφορές, συν την έλλειψη ρευστότητας, συν τα υπερδιπλάσια επιτόκια χορηγήσεων σε σχέση με την Ευρώπη και άλλα τέτοια, τότε εύκολα αντιλαμβάνεται πως η βαλίτσα δεν έχει πολλά περιθώρια να πάει παραπέρα.

Ζητούν λοιπόν οι κλωστοϋφαντουργοί μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 50%, γιατί σε διαφορετική περίπτωση το ΙΚΑ θα εισπράττει μηδενικές εισφορές, αφού δεν θα υπάρχουν εργαζόμενοι. Ζητούν, συμψηφισμό των οφειλών τους με το Δημόσιο, γιατί σε διαφορετική περίπτωση δεν θα καταφέρουν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Όσο για τις υποδομές που προσφέρει το ελληνικό δημόσιο στον κλάδο;

Ενδεικτικό είναι ότι τα τουρκικά προϊόντα φτάνουν νωρίτερα από τα ελληνικά σε Ισπανία, Πορτογαλία, Βόρεια Αφρική (με αποτέλεσμα να χάνονται και κάποιες πωλήσεις τύπου «just in time»), ενώ τα τελωνεία κλείνουν καθημερινά μετά τις 2 το μεσημέρι, ενώ το Σάββατο είναι κλειστά…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v