Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 22 2012

ΕΛΒΑΛ-ETEM: Τα εννεάμηνα «πίσω από τις γραμμές»…

ΕΛΒΑΛ-ETEM: Τα εννεάμηνα «πίσω από τις γραμμές»…
Η μείωση των ζημιών της ΕΤΕΜ στο εννεάμηνο από τα 9,2 στα 7 εκατ. ευρώ, αναμφίβολα, δεν είναι αρκετή για να… ενθουσιάσει ούτε τους μετόχους, ούτε κανέναν.

Ωστόσο, αν κάποιος παρατηρήσει προσεκτικότερα τα αποτελέσματα του εισηγμένου Ομίλου τότε θα διαπιστώσει πως το EBITDA του φετινού εννεαμήνου ήταν οριακά θετικά (+100 χιλιάδες ευρώ) όταν το αντίστοιχο περυσινό νούμερο ήταν -1,8 εκατ. ευρώ και το αντίστοιχο προπέρσινο -2,9 εκατ. ευρώ.

Μια αξιοσημείωτη βελτίωση, σε μια διετία όπου η εγχώρια ζήτηση έχει υποχωρήσει δραστικά και που το κόστος χρηματοδότησης έχει αυξηθεί κατακόρυφα.

Ενθαρρυντικά λοιπόν τα αποτελέσματα του προγράμματος αναδιάρθρωσης, αλλά προφανώς χρειάζεται και άλλη προσπάθεια για να επανέλθει η εταιρεία σε κερδοφορία και μάλιστα σε τόσο δύσκολη συγκυρία.

Πηγαίνοντας τώρα στη μητρική εταιρεία της ΕΤΕΜ, την επίσης εισηγμένη ΕΛΒΑΛ, παρατηρούμε ότι σε επίπεδο εννεαμήνου, σημειώθηκε περιορισμένη πτώση στον κύκλο εργασιών (από 815,3 στα 802,3 εκατ. ευρώ), υποχώρηση στα κέρδη προ φόρων και τόκων (από 31,1 στα 29,5 εκατ. ευρώ) και στασιμότητα στο καθαρό αποτέλεσμα (17,3 έναντι 17,1 εκατ. ευρώ).

Οι θετικές ελεύθερες ταμειακές ροές περιόρισαν τον καθαρό δανεισμό κατά περίπου 11 εκατ. ευρώ.

Αυτό πάντως που πρέπει να σημειωθεί είναι πως επειδή τα περυσινά κέρδη της ΕΛΒΑΛ κατά το τελευταίο τρίμηνο της χρήσης ήταν περίπου μηδενικά, τα φετινά κέρδη του εννεαμήνου κυμαίνονται στα επίπεδα ολόκληρου του 2011 (17,37 εκατ. ευρώ).

Με ενδιαφέρον λοιπόν, αναμένονται οι επιδόσεις του ομίλου κατά το τελευταίο τέταρτο του έτους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v