Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 12 2013

ΝΕΛ: Μέτοχοι «μπατηριούχοι» από κούνια…

ΝΕΛ: Μέτοχοι «μπατηριούχοι» από κούνια…
Στα χρόνια προβλήματα της εταιρείας και στα χίλια παράδοξα των τελευταίων ετών σχετικά με το μετοχικό σχήμα και το management της εισηγμένης, ήρθε να προστεθεί και η γενικότερη κρίση στον κλάδο, με αποτέλεσμα οι μέτοχοι της ΝΕΛ να κινδυνεύουν να ανακηρυχθούν σε… πρωταθλητές ζημιών στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.

Δεν είναι μόνο το -99,2% που έχει καταγράψει η μετοχή την τελευταία πενταετία, με την προσαρμοσμένη τιμή από τα 13,14 ευρώ να έχει υποχωρήσει γύρω στα 10 ευρωλεπτά.

Είναι και το μέγεθος του dilution (διάχυσης), το οποίο θα τρόμαζε ακόμη και τους… κατόχους τίτλων του τραπεζικού τομέα.

Συγκεκριμένα, μετά το reverse split του 2009, όπου οι δέκα παλαιές μετοχές είχαν γίνει μία, υλοποιήθηκε αύξηση κεφαλαίου με αναλογία 23 νέες σε κάθε 1 παλιά. Και επειδή η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών τότε ήταν πολύ υψηλότερη από την τρέχουσα, οι μέτοχοι μειοψηφίας δεν συμμετείχαν.

Αν λοιπόν τότε ένας μέτοχος μειοψηφίας είχε το 1% της εταιρείας, μετά την αύξηση κεφαλαίου στα τέλη του 2009 είδε το ποσοστό του να μειώνεται στο 0,04%!

Και σαν να μην έφτανε αυτό, οι σημερινοί μέτοχοι μειοψηφίας της ΝΕΛ βρίσκονται εν όψει ενός νέου, διπλού και πολύ μεγάλου dilution. Συγκεκριμένα, θα εκδοθούν:

* Έως 166.666.667 νέες μετοχές στην περίπτωση που καλυφθεί πλήρως η σχεδιαζόμενη ΑΜΚ με καταβολή μετρητών ύψους 50 εκατ. ευρώ

* Και έως 566.666.667 νέες μετοχές στην περίπτωση που καλυφθεί πλήρως η αύξηση κεφαλαίου μέσα από κεφαλαιοποίηση υποχρεώσεων ύψους 170 εκατ. ευρώ.

Η ΝΕΛ δηλαδή θα μπορούσε να δει τις μετοχές της να αυξάνονται από τα 255 εκατ. που είναι περίπου σήμερα έως και κοντά στο 1 δισεκατομμύριο!

Σε μια τέτοια περίπτωση, ο μέτοχος που το 2009 διέθετε το 1% και το 2010 είχε δει το ποσοστό του να μειώνεται στο 0,04% θα βρεθεί να διαθέτει μόλις το 0,01% της εταιρείας…

Αυτό δεν λέγεται dilutiοn, λέγεται... εξαΰλωση!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v