Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 11 2013

Η Εμπορική και τα κεφάλαια που "κάηκαν"

Η Εμπορική και τα κεφάλαια που κάηκαν
Από μια πρόχειρη σύγκριση των ανακοινώσεων που εξέδωσε η Alpha για τη συμφωνία απόκτησης και την τελική εξαγορά της Εμπορικής προκύπτουν ενδιαφέροντα ευρήματα.

Όπως για παράδειγμα ότι, ούτε λίγο ούτε πολύ, η Εμπορική "έκαψε" 700 εκατ. ευρώ σε έξι μήνες.

Βάσει της ανακοίνωσης του περασμένου φθινοπώρου, η καθαρή θέση της Εμπορικής στις 31/3/2012 ανερχόταν σε 3,43 δισ. ευρώ. Προχθές μάθαμε ότι στις 30/9 η καθαρή θέση της Εμπορικής έχει υποχωρήσει στα 2,7 δισ. ευρώ και επομένως το Core Tier έπεσε από το 19% στο 15%.

Πού "κάηκαν" τα 700 εκατ. ευρώ στο β΄ και στο γ΄ τρίμηνο; Κυρίως σε πρόσθετες προβλέψεις για επισφαλή δάνεια, με αποτέλεσμα οι σωρευτικές προβλέψεις να ανέλθουν στις 30/9 στα 4,8 δισ. ευρώ από 4,4 δισ. στις 30/9.

Οι πρόσθετες προβλέψεις για επισφάλειες της Εμπορικής εξηγούν γιατί η ΤτΕ επέμεινε η Credit Agricole να βάλει πολύ περισσότερα κεφάλαια από αυτά που χρειαζόταν για να φθάσει το Core Tier I της Εμπορικής στο 9%.

Η Τράπεζα της Ελλάδος απαίτησε να υπάρχει κεφαλαιακό απόθεμα, ώστε και με το δυσμενές σενάριο εξέλιξης των επισφαλειών της BlackRock τα βασικά εποπτικά κεφάλαια της Εμπορικής να μην υποχωρήσουν στο τέλος της τριετίας κάτω από το 9%.

Και με αυτόν τον τρόπο έχουν υπολογιστεί και οι κεφαλαιακές ανάγκες των συστημικών τραπεζών. Με κεφαλαιακό, δηλαδή, απόθεμα.

Γι' αυτό και η κεφαλαιακή υπερεπάρκεια της Εμπορικής δεν μείωσε τις κεφαλαιακές ανάγκες της Alpha.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v