Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 22 2013

Κυβέρνηση: Πρώτα φορολογεί και… μετά το σκέφτεται

Κυβέρνηση: Πρώτα φορολογεί και… μετά το σκέφτεται
Μπορεί τα φώτα της δημοσιότητας στην κοπή της πίτας της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας να έπεσαν στη δήλωση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών κ. Γ. Μέργου ότι ο βασικός μισθός στη χώρα μας είναι υψηλός(!), ωστόσο τη δική της σημασία (και μάλλον μεγαλύτερη για τον ασφαλιστικό κλάδο…) είχε μια άλλη τοποθέτηση, αυτή του υφυπουργού Ανάπτυξης κ. Α. Σκορδά.

Συγκεκριμένα, ο κ. Σκορδάς είπε στην ομιλία του πως είναι «δικαιολογημένα τα παράπονα για οριζόντια κατάργηση φοροαπαλλαγών, όπως αυτή των ασφαλίστρων» και πως «μπορούν να εξεταστούν υπό το πρίσμα της προστιθέμενης αξίας που δημιουργούν στην αναπτυξιακή προσπάθεια».

Να σημειωθεί πως η κατάργηση της φοροαπαλλαγής των ασφαλίστρων ζωής ψηφίστηκε μόλις τον Ιανουάριο!

Μόλις χθές άλλωστε, δημοσιεύθηκαν τα επίσημα στοιχεία για τον προϋπολογισμό τον Ιανουάριο που έδειξαν ότι η αύξηση του φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, με τεράστιο κοινωνικό και πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση, απέδωσε στα ταμεία του κράτους μόλις 4 εκατ. ευρώ!   

Φυσικά, δεν είναι η πρώτη φορά τις τελευταίες ημέρες, όπου κυβερνητικοί παράγοντες αναγνωρίζουν τις παρενέργειες του τελευταίου φορομπαράζ και υπόσχονται πως θα εξετάσουν το θέμα σε κάποια μελλοντική στιγμή.

Άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η στάση κυβερνητικών παραγόντων απέναντι στις έντονες διαμαρτυρίες των βιομηχάνων για την εκτόξευση του κόστους της ενέργειας κατά την τελευταία τετραετία. Η κυβέρνηση διαμήνυσε στους εκπροσώπους των βιομηχάνων πως «το μελετάει το ζήτημα», για να ακούσει από την άλλη πλευρά πως «δεν έχουμε καιρό για μελέτες» και «πώς είναι δυνατόν να γίνουμε ανταγωνιστικοί όταν μας έχετε φουσκώσει το κόστος της ενέργειας κατά 35% από το 2008 έως σήμερα»…

Στην ίδια κατηγορία με τις παραπάνω φορολογικές επιβαρύνσεις εντάσσεται και η αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 13% στο 23%, όπου η κυβέρνηση έχει παραδεχτεί πόσο άδικο είναι το μέτρο, έχει παραδεχτεί πόσο έχει πλήξει την αγορά και έχει υποσχεθεί πως κάποια στιγμή (άγνωστο πότε…) θα το ανακαλέσει…

Η επίσημη θέση της κυβέρνησης μέχρι τώρα (βλέπε υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα) είναι πως προτεραιότητα θα δοθεί στην ομαλή εκτέλεση του προϋπολογισμού και πως μέσα στο 2014 -και εφ’ όσον τα πράγματα πάνε καλύτερα από τα προϋπολογισθέντα- θα προκύψει ένα περίσσευμα που θα κατευθυνθεί είτε για μειώσεις φόρων, είτε για αύξηση κοινωνικών δαπανών. «Αυτό θα το αποφασίσουν οι πολιτικοί αρχηγοί» έχει δηλώσει ο υπουργός.

Αντίθετα, περισσότερο συγκεκριμένη είναι η σχετική άποψη του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας (και πρώην υπουργού της κυβέρνησης Παπαδήμου) κ. Μάκη Βορίδη, ότι θα ήταν προτιμότερο το όποιο ποσό να κατευθυνθεί για τη μείωση των φόρων.

Ωστόσο, οι πιέσεις των επιχειρηματιών είναι έντονες και το χειρότερο, οι κυβερνητικοί παράγοντες αντιλαμβάνονται πως τα αιτήματα των παραγωγικών τάξεως όχι μόνο είναι αιτιολογημένα, αλλά και χρήσιμα για να ξεκινήσει μια ώρα γρηγορότερα η διαδικασία της ανάκαμψης της οικονομίας.

Για το λόγο αυτό άλλωστε, λέγεται πως ο υπουργός Οικονομικών έθεσε το θέμα του «λάθους» των δημοσιονομικών πολλαπλασιαστών, μήπως και η κυβέρνηση κερδίσει κάποιες κεφαλαιακές «ανάσες» από τους Ευρωπαίους εταίρους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v