Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 6 2013

Σφηνάκια για Sea Star, Παράγωγα και ΕΒΓΑ

Σφηνάκια για Sea Star, Παράγωγα και ΕΒΓΑ
SEA STAR: Αλλαγές στη μετοχική διάρθρωση της ΑΝΕΚ και της HSW θα υπάρξει αν στην κυπριακή εταιρεία holding Sea Star τελικά προχωρήσει η εκκαθάριση εν λειτουργία, παρότι η χθεσινή γενική συνέλευση ψήφισε αρνητικά στο συγκεκριμένο θέμα.

Τα περιουσιακά στοιχεία της Sea Star, δηλαδή τα ποσοστά που διατηρούσε σε ΑΝΕΚ και HSW, θα περιέλθουν στην Τράπεζα Πειραιώς, η οποία έχει ήδη ποσοστό στην HSW, από προηγούμενη ρύθμιση δανείου της Sea Star.

Με την υπαγωγή της Sea Star σε εκκαθάριση εν λειτουργία το ποσοστό της Πειραιώς στην HSW θα πλησιάσει το 35%, που σημαίνει ότι θα πρέπει να την ενοποιεί.

Κάτι που προφανώς δεν θέλει η τράπεζα, εξ ου και θα πρέπει να περιμένουμε άλλες λύσεις…


ΤΡΑΠΕΖΕΣ-ΠΑΡΑΓΩΓΑ: Μειώνονται σύμφωνα με χρηματιστές τα περιθώρια εύκολου κέρδους για όσους σορτάρουν τράπεζες στο Χ.Α.

Δεν είναι μόνο η σημαντική πτώση στις τιμές των μετοχών που υποχώρησαν πια στα επίπεδα του 1987, αλλά και η απόφαση του Χ.Α. να υπάρξει άμεσος χρηματικός διακανονισμός των ανοικτών θέσεων futures και options επί τραπεζικών τίτλων, μία ημέρα πριν από την αποκοπή του δικαιώματος συμμετοχής στις ΑΜΚ καθώς και υποχρεωτική άσκηση, το αργότερο εντός 5 ημερών, των προϊόντων δανεισμού τους.

Η παραπάνω απόφαση δημιουργεί de facto περιορισμούς στις επενδυτικές κινήσεις.

Και αυτό γιατί... διοικητικά, κάποια στιγμή στο μέλλον, η οποία δεν είναι ακόμη προσδιορίσιμη, οι επενδυτές υποχρεώνονται να κλείσουν τις θέσεις τους.
 
Αυτό θα δυσχεράνει τη σωστή αποτίμηση του κινδύνου ανοικτών θέσεων, οδηγώντας εν τέλει σε αύξηση του ρίσκου.

Επίσης, η υποχρεωτική άσκηση των συμβάσεων δανεισμού θα δημιουργήσει ένα είδος short squeeze, δεδομένου ότι θα πρέπει να επιστραφούν σε σύντομο σχετικά χρόνο περίπου 4,75 εκατ. τεμάχια της Alpha Bank, 9,13 εκατομμύρια της ΕΤΕ και 1,95 εκατ. τεμάχια της Πειραιώς.


UNILEVER - ΕΒΓΑ: Σε επέκταση της συνεργασίας της με την ΕΒΓΑ ακούμε ότι προσανατολίζεται η Unilever.

Η πολυεθνική η οποία αγόρασε τα brands παγωτών της ΕΒΓΑ, αναθέτοντάς της, ταυτόχρονα, την παραγωγή φασόν των παγωτών, έχει μείνει τόσο ικανοποιημένη από τη συμφωνία που εξετάζει το ενδεχόμενο να επεκτείνει την υπεργολαβία και για παγωτά που διακινεί στη γειτονική αγορά της Ιταλίας.

Η επέκταση της συνεργασίας αναμένεται να συνδυαστεί και με επιθετικές κινήσεις της ΕΒΓΑ καθώς ολοκληρώνεται και η συμφωνία με τις πιστώτριες τράπεζες για αναχρηματοδότηση του δανεισμού της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v