Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 4 2013

H ETE, τα κεφάλαια και η "βόμβα" με BlackRock

H ETE, τα κεφάλαια και η βόμβα με BlackRock
Είναι γνωστό ότι η διοίκηση της Εθνικής αμφισβήτησε από πολύ νωρίς τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών, όπως τις όρισε η Τράπεζα της Ελλάδος, και ζήτησε την επικαιροποίησή τους με βάση το νέο business plan.

Στις 8 Ιανουαρίου ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ, Αλ. Τουρκολιάς, δήλωνε, επισήμως, πως η Εθνική δεν αρκείται στην ικανοποιητική διαπίστωση της BlackRock ότι το χαρτοφυλάκιό της έχει επαρκείς προβλέψεις κατά τον χρόνο εκπόνησης της διαγνωστικής μελέτης, αλλά επιζητά την απόλυτη επικαιροποίηση των κεφαλαιακών της αναγκών.

Μόλις μερικές εργάσιμες, δηλαδή μετά την ανακοίνωση των κεφαλαιακών αναγκών από την ΤτΕ, η Εθνική αμφισβήτησε την «αριθμητική» της ανακεφαλαιοποίησης, ζητώντας περισσότερα κεφάλαια. Και ήταν η μόνη από τις τράπεζες που το έπραξε.

Το αίτημά της δεν έγινε, μέχρι στιγμής, αποδεκτό από το ΤΧΣ και την ΤτΕ και δύσκολα θα γίνει, μιας και η ανακεφαλαιοποίηση έχει εισέλθει στην τελική πορεία της.

Η όποια επικαιροποίηση, ως εκ τούτου, των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών μάλλον μετατίθεται για τις αρχές του 2014, όταν η ΤτΕ θα έχει στα χέρια της και τα αποτελέσματα του stress test.

Το ερώτημα πλέον για την Εθνική είναι αν στις αρχές του 2014, όταν επικαιροποιηθούν οι κεφαλαιακές ανάγκες, θα έχει ήδη απορροφήσει τη Εurobank και θα τρέχει τις συνέργειες, ή αν οι δύο τράπεζες μείνουν, τελικώς, αυτόνομες.

Και αυτό γιατί ξεκινώντας από παραπλήσια αφετηρία με αυτήν της Εθνικής η τρόικα διατυπώνει, πλέον, αντιρρήσεις για την ολοκλήρωση της νομικής συγχώνευσης των δύο τραπεζών.

Το αξιοσημείωτο είναι ότι η διοίκηση της ΕΤΕ επιμένει να αμφισβητεί ακόμη και σήμερα την αριθμητική της ανακεφαλαιοποίησης, και μάλιστα με σαφέστερες αιχμές, σε σχέση με το παρελθόν.

Στην έκθεση διαχείρισης που συνοδεύει τα αποτελέσματα του 2012, η διοίκηση της Εθνικής χαρακτηρίζει ξεπερασμένη από τις εξελίξεις τη διαγνωστική μελέτη της BlackRock, θέτοντας, και πάλι, θέμα επικαιροποίησης των κεφαλαιακών αναγκών.

«Η διαγνωστική μελέτη της BlackRock, η οποία διεξήχθη λαμβάνοντας υπόψη τις εξελίξεις του τέλους 2011, ξεπεράστηκε από τις εξελίξεις, δείχνοντας με σαφήνεια ότι οι αναμενόμενες ζημίες από επισφάλειες είχαν υποεκτιμηθεί ακόμη και υπό το δυσμενές σενάριο της άσκησης», αναφέρει η ετήσια έκθεση διαχείρισης.

Προς επίρρωσιν, μάλιστα, της παραπάνω διαπίστωσης, η διοίκηση της Εθνικής σημειώνει ότι το 2012 ο τραπεζικός κλάδος ενέγραψε προβλέψεις που ξεπέρασαν το 4,5% των εγχώριων δανειακών χαρτοφυλακίων μέσα σε ένα μόλις έτος.

Εξέλιξη που σε συνδυασμό με το υψηλότερο χρηματοδοτικό κόστος οδήγησε σε σημαντικές ζημίες, «παρά τις αποφασιστικές προσπάθειες περιστολής των λειτουργικών εξόδων», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Με δεδομένο ότι η ΕΤΕ έθεσε από νωρίς θέμα επικαιροποίησης των κεφαλαιακών αναγκών, είναι πιθανόν η διατύπωση περί ξεπερασμένης από τις εξελίξεις μελέτης από την BlackRock να είναι απλώς βραδυφλεγής βόμβα.

Που σκάει, όμως, σε κακό timing…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v