Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 12 2013

Περίεργα σενάρια για τον Κυπριακό χρυσό

Περίεργα σενάρια για τον Κυπριακό χρυσό
Στην πώληση χρυσού αξίας 400 εκατ. ευρώ φέρεται να συμφώνησε η Κύπρος ώστε να χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα διάσωσης, ανέφερε πριν από δύο μέρες το Reuters, επικαλούμενο προσχέδιο ανάλυσης της διαχειρισιμότητας του κυπριακού χρέους.

Ακολούθησε ανακοίνωση από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, με την οποία διαψεύδει το δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters αλλά και της κυβέρνησης με την οποία επιβεβαιώνεται ότι το θέμα εξετάζεται.

"Η πώληση μέρους των αποθεμάτων χρυσού της Κύπρου είναι μεταξύ των επιλογών της κυβέρνησης για τη συμβολή της χώρας στο πακέτο διάσωσης, αλλά η απόφαση έγκειται στην Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου", τόνισε μία μέρα μετά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρίστος Στυλιανίδης.

"Η κυπριακή κυβέρνηση εξετάζει διάφορες επιλογές, μεταξύ των οποίων είναι και αυτή", δήλωσε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των εκπροσώπων του Τύπου. Ο ίδιος τόνισε ότι δεν υπάρχει κανένα νομικό εμπόδιο για την πώληση αποθεμάτων χρυσού.

Παίρνοντας τα πράγματα από την αρχή, τα 400 εκατ. ευρώ αντιστοιχούν σε 520 εκατ. δολάρια, περίπου, και με τις τρέχουσες τιμές του χρυσού σε λίγο παραπάνω από 10 τόνους.

Από την άλλη, οι τελευταίες εξελίξεις είναι φυσικό να επαναφέρουν στη μνήμη πρόσφατα δημοσιεύματα από ρωσικά ειδησεογραφικά δίκτυα, τα οποία αναπαράχθηκαν και στο διαδίκτυο.

Σύμφωνα με το Voice of Russia, αλλά και το Russia 24, η εμμονή των δανειστών της Κύπρου στο απαράδεκτο, κατά τους πιο πολλούς, σχέδιο διάσωσης είχε ως τελικό στόχο τον κυπριακό χρυσό!

Μάλιστα το Russia 24 αρκετές ημέρες πριν ανέφερε ότι "η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου πρόκειται να πουλήσει σημαντικό κομμάτι από τα αποθέματα του κυπριακού χρυσού έτσι ώστε να καλύψει μέρος του ποσού των 5,8 δισ. ευρώ το οποίο έχει ζητήσει το Εurogroup".

"Οι άλλες πηγές αυτοχρηματοδότησης της Κύπρου περιλαμβάνουν τέτοια ακατανόητα και εξοργιστικά μέτρα, όπως η κατάσχεση λογαριασμών αλλά και η δήμευση των αποθεμάτων των ασφαλιστικών ταμείων, έτσι ώστε να διαφύγουν της προσοχής τα αποθέματα χρυσού της Κύπρου, τα οποία φτάνουν τους 13,9 τόνους".

"Αν και η συγκεκριμένη ποσότητα δε θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μεγάλη, η ποσότητα αυτή είναι πραγματική, αντιπροσωπεύει δηλαδή πραγματικό χειροπιαστό χρυσό και όχι νοητό διαπραγματευόμενο χρυσό, γεγονός που τον κάνει ιδιαίτερα χρήσιμο σε ό,τι αφορά τη χειραγώγηση της αγοράς χρυσού προς όφελός τους".

"Εάν οι διεθνείς παίκτες που συμπιέζουν την τιμή του χρυσού προς τα κάτω μένουν σταδιακά χωρίς αποθέματα πραγματικού χρυσού, τότε κάθε ουγκιά πραγματικού χρυσού είναι πολύτιμη".

"Άλλωστε, διαφορετικά, η πρόταση για τη 'διάσωση' της Κύπρου, όπως αυτή έγινε από το Eurogroup, είναι τόσο οικονομικά όσο και πολιτικά εντελώς παράλογη. Η Ε.Ε., το ΔΝΤ και η ΕΚΤ το μόνο που κάνουν αυτήν τη στιγμή είναι να πιέζουν την Κύπρο προς τη χρεοκοπία, ρισκάροντας ταυτόχρονα την πρόκληση μιας επιδημίας η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε ολική κατάρρευση της ευρωζώνης".

"Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν ήδη προσφέρει πακέτα διάσωσης στην Ελλάδα, στην Πορτογαλία, στην Ισπανία και στην Ιταλία. Τι είναι όμως αυτό που κάνει το πακέτο διάσωσης της Κύπρου τόσο ιδιαίτερο;". "Εάν αυτό το πακέτο διάσωσης συνδυαζόμενο με την κατάσχεση των καταθέσεων είναι ένα τραγικό λάθος, γιατί οι ίδιοι δεν φαίνονται πρόθυμοι να το διορθώσουν;".

"Τα μεγάλα ΜΜΕ αγνοούν το δεδομένο αυτό, αλλά αρκετοί έχουν προχωρήσει σε αποκαλύψεις γι' αυτό το θέμα όπως το πρώην στέλεχος της Goldman Sachs Andrew Maguire, ο οποίος έχει δημοσιεύσει στοιχεία τα οποία υποστηρίζουν τη συγκεκριμένη υπόθεση μιας εκτεταμένης συνωμοσίας, με σκοπό να ωθούν την τιμή του χρυσού και του αργύρου προς τα κάτω".

"Μάλιστα, διατυπώνεται ο ισχυρισμός ότι οι μεγάλες τράπεζες, ιδιαίτερα η JP Morgan Chase και η HSBC, είναι, μαζικά 'καθαρά αρνητικές' στο ασήμι. Με άλλα λόγια, ότι οφείλουν τεράστια ποσά από ασήμι σε άλλους, μέσω της Αγοράς Παραγώγων. Έτσι, ως αποτέλεσμα, φέρονται να εμπλέκονται ή να έχουν εμπλακεί σε μαζική χειραγώγηση της αγοράς για να γίνει αυτό".

"Αν αλήθευαν αυτά, η εκτίναξη των τιμών του ασημιού θα μπορούσε να φέρει τις τράπεζες στο χείλος της καταστροφής. Το ίδιο ακριβώς μπορεί να συμβαίνει και με την αγορά του χρυσού".


Για αρκετά χρόνια, γνωστοί επενδυτές όπως ο Eric Sprott και ο John Sinclair προσπαθούν να εστιάσουν τη διεθνή προσοχή στο συγκεκριμένο πρόβλημα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Eric Sprott, είναι πολύ πιθανό η Αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα να μην έχει καθόλου αποθέματα χρυσού αποδυναμώνοντας έτσι και την ικανότητά της να συνεχίζει να συμπιέζει την τιμή του μετάλλου προς τα κάτω.

Μάλιστα, η Γερμανία σχετικά πρόσφατα αποφάσισε τον επαναπατρισμό όλου του γερμανικού χρυσού από την Αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα. Εάν αυτό αληθεύει, τότε η κυπριακή κρίση είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία γι' αυτούς που χειραγωγούν τις αγορές. Ο χρόνος έχει δείξει ότι αυτοί που εκμεταλλεύονται την αγορά του χρυσού είναι πολύ ισχυροί και μπορούν να φτάσουν μέχρι τα άκρα προκειμένου να κρατήσουν τις τιμές του χρυσού και του αργύρου χαμηλές.

Τη θεωρία συνωμοσίας των ρωσικών ΜΜΕ έρχεται να ενδυναμώσει και το μπαράζ εκθέσεων (Societe Generale, Deutsche Bank, Goldman Sachs κ.λ.π.) με υποβαθμίσεις στις τιμές-στόχους για τον χρυσό που είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες, την ίδια ώρα που το φθηνό φρεσκοτυπωμένο χρήμα ωθεί πολλές χρηματιστηριακές αγορές σε πολυετή ή και σε ιστορικά υψηλά.

Από την άλλη, την εκτίμηση ότι ο χρυσός δεν θα ακολουθήσει πτωτική πορεία εξέφρασε ο μεγαλοεπενδυτής George Soros, που πριν από έναν χρόνο είχε χαρακτηρίσει τον χρυσό απόλυτη φούσκα, παρά την τρέχουσα τάση των επενδυτών να μειώνουν τις θέσεις τους σε αυτόν. Σε συνέντευξή του στη "South China Morning Post" υποστήριξε ότι ανεξάρτητα από την τρέχουσα "απογοήτευση" των επενδυτών, οι κεντρικές τράπεζες θα συνεχίσουν να αγοράζουν το πολύτιμο μέταλλο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v