Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 16 2013

Σφηνάκια για τράπεζες, ΕΤΕ, Τιτάν και Atlantic

Σφηνάκια για τράπεζες, ΕΤΕ, Τιτάν και Atlantic
ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Περισσότερο χρόνο φαίνεται πως δίνει η τρόικα στην κυβέρνηση και στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για να χαραχθει (προφανώς από κοινού) η στρατηγική αναφορικά με το μέλλον των τραπεζικών ομίλων που θα περάσουν στον πλήρη έλεγχο του Ταμείου, μετά τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε για το τέλος της διαδικασίας αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος η τρόικα επιλέγει μια γενικόλογη τοποθέτηση που περιορίζεται στο να σημειώσει πως «οι αρχές έχουν δεσμευτεί να αναπτύξουν μια ευρεία στρατηγική για τον τραπεζικό τομέα μετά την ανακεφαλαιοποίηση».

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει (τουλάχιστον προς το παρόν) επίσημη απαίτηση εκ μέρους της για την άμεση μεταβίβαση ποσοστών απο το ΤΧΣ (μαζί με το management) ακόμη και τον... Σεπτέμβριο, όπως ανέφεραν ορισμένες πληροφορίες

Με τα νέα δεδομένα, τα χρονοδιαγράμματα και οι αποφάσεις θα δρομολογηθούν μετά από περαιτέρω συνομιλίες της ελληνικής πλευράς με τους δανειστές. Αυτό, πάντως, σημειώστε το, δεν σημαίνει ότι το ενδεχόμενο "πωλήσεων εξπρές" έχει αποκλειστεί. Περισσότερο σημαίνει ότι έχουν κατανοήσει τους πρακτικούς περιορισμούς.

Διότι είναι βέβαιο ότι οι δανειστές μας θέλουν επιστροφή των τραπεζών στον ιδιωτικό τομέα (μακριά από το... Δημόσιο) το συντομότερο δυνατό. Αρκεί, όμως, προσθέτουμε εμείς, αυτό να μην καταλήγει σε ζημία του Έλληνα φορολογούμενου, που τελικά πληρώνει τον λογαριασμό... 
 

ΤΙΤΑΝ: Την αγορά της Τουρκίας ακούμε ότι κοιτάζει και πάλι η τσιμεντοβιομηχανία.
Η ζήτηση τσιμέντου στην γειτονική χώρα παραμένει ισχυρή, ενώ η τοπική αγορά παραμένει πολυδιασπασμένη με αρκετές εταιρείες τοπικής εμβέλειας.

Συνθήκες που μάλλον κρίνονται ευνοϊκές για την περαιτέρω ενδυνάμωση της παρουσίας του ομίλου Τιτάν στην Τουρκία.

Υπενθυμίζεται ότι η Τιτάν εξαγόρασε, τον Μάρτιο του 2008, το 50% της τουρκικής Adocim Cimento Beton Sanayi ve Ticaret A.S.


ΕΤE:
Νωρίτερα από την 29η Απριλίου, ημερομηνία διενέργειας της β΄ επαναληπτικής συνέλευσης, θα έχει γνωστοποιήσει η Εθνική το αν έχει επιτύχει να συγκεντρώσει, μέσω δεσμεύσεων συμμετοχής, την ελάχιστη συμμετοχή στην ΑΜΚ. Δηλαδή τουλάχιστον 800 εκατ. ευρώ.

Η πρόθεση της οικογένειας Λάτση να ασκήσει τα δικαιώματα, που αναλογούν στο ποσοστό της (11,5%-12%), δίνει άλλον αέρα στο εγχείρημα, ενώ η προσπάθεια ενισχύεται και από τους «ανθρώπους» της οικογένειας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Ακούμε ότι κάποιοι εξ αυτών θα ενισχύσουν στελεχιακά την Εθνική, μετά την ολοκλήρωση της αύξησης, και εφόσον βέβαια είναι επιτυχής.


Αtlantic: Η κόντρα των μετόχων μειοψηφίας (οικογένεια Λαουτάρη) με τη διοίκηση της Atlantic ήταν γνωστή και ξεκίνησε χρόνια, πριν τελικά η γνωστή αλυσίδα super market βάλει λουκέτο.

Η υπόθεση όμως δεν έχει τελειώσει καθώς η οικογένεια Λαουτάρη πήγε την προηγούμενη εβδομάδα στα δικαστήρια την ορκωτή ελέγκτρια της πάλαι ποτέ εισηγμένης.

Όπως μαθαίνουμε, το αποτέλεσμα ήταν αθωωτικό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v