Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 12 2013

Νέα παζάρια για τους όρους στα CoCos των τραπεζών

Νέα παζάρια για τους όρους στα CoCos των τραπεζών
Τις τελευταίες ώρες ακούγεται και πάλι έντονα στην αγορά ότι εξετάζονται αλλαγές στο καθεστώς των CoCos.

Λίγο το ράλι των τραπεζικών τίτλων στις τελευταίες συνεδριάσεις, λίγο η αίσθηση ότι η Ευρώπη κάτι μας «χρωστάει» από την υπεύθυνη στάση που τήρησε η Ελλάδα στην κυπριακή κρίση δικαιολογούν την αναμονή για… bonus της τελευταίας στιγμής.

Η στήλη ακούει, πράγματι, ότι στο τραπέζι έχει πέσει από τράπεζες εκ νέου θέμα τροποποίησης του καθεστώτος που διέπει τις υπό αίρεση μετατρέψιμες ομολογίες. Κοινώς τα CoCos.

Όπως έχει γράψει το Euro2day, οι όροι των CoCos κρίνονται δυσβάστακτοι λόγω τόσο του τσουχτερού επιτοκίου όσο και του μεγάλου κινδύνου dilution που ενέχουν οι όροι εξυπηρέτησης και εξόφλησής τους.

Με δεδομένο, όμως, ότι βρισκόμαστε στο παρά πέντε των αυξήσεων κεφαλαίου, εντυπωσιακές αλλαγές στους όρους ανακεφαλαιοποίησης δεν πρέπει να αναμένονται.

Μια βολική λύση θα ήταν να παραταθεί η διάρκεια των CoCos πέραν της πενταετίας. Μια επιμήκυνσή τους θα απάλυνε έμμεσα και το τσουχτερό επιτόκιο. Για το ύψος του οποίου η κυβέρνηση δεν φαίνεται να συζητά.

Υπενθυμίζεται ότι τα CoCos ξεκινούν με ετήσιο επιτόκιο 7%, το οποίο προσαυξάνεται κατά 0,50% ετησίως. Στην πενταετία δηλαδή το επιτόκιο θα χει φθάσει στο 9%.

Μια επιμήκυνση διάρκειας των CoCos με κλιμάκωση του επιτοκίου σε περισσότερα χρόνια σαφώς και θα βόλευε.

Μένει να φανεί αν βολεύεται και η τρόικα να δώσει το… bonus.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v