Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 17 2013

Φωτοβολταϊκά: Απένταροι αλλά και... δικαιωμένοι!

Φωτοβολταϊκά: Απένταροι αλλά και... δικαιωμένοι!
Στενεύουν τα περιθώρια για την τακτοποίηση του ελλείμματος του λογαριασμού ΑΠΕ από τον οποίο πληρώνονται οι παραγωγοί, καθώς η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας άρχισε να εκδίδει αποφάσεις που δικαιώνουν προσφεύγουσες εταιρείες στις οποίες ο Λειτουργός της Αγοράς (ΛΑΓΗΕ) οφείλει ποσά για παραγόμενη ενέργεια.

Στη ΡΑΕ προσέφυγαν δύο εταιρείες που λειτουργούν φωτοβολταϊκές μονάδες στις οποίες ο ΛΑΓΗΕ οφείλει σημαντικά ποσά. Το φαινόμενο βέβαια ισχύει για το σύνολο των παραγωγών ΑΠΕ, καθώς οι πληρωμές γίνονται πλέον με καθυστέρηση 7 μηνών, ενώ το έλλειμμα του λογαριασμού ΑΠΕ στο τέλος Φεβρουαρίου βρισκόταν στα 300 εκατ. με προοπτική τα 700 εκατ. στο τέλος του 2013.

Στην καταγγελία της η προσφεύγουσα στη ΡΑΕ επισημαίνει ότι η μη καταβολή των οφειλόμενων ποσών από τον ΛΑΓΗΕ έχει ως αποτέλεσμα να καταστούν ληξιπρόθεσμες οι απαιτήσεις της για το χρονικό διάστημα από τον Ιούνιο έως τον Οκτώβριο 2012.

Αυτή δε με τη σειρά της έχει καταστεί υπερήμερη και ληξιπρόθεσμη στην εξυπηρέτηση τόσο των δανειακών υποχρεώσεών της έναντι τράπεζας για δάνειο που έλαβε, όσο και των φορολογικών της υποχρεώσεων, με άμεσα επικείμενες δυσάρεστες συνέπειες αναφορικά με τη φερεγγυότητά της, τη βιωσιμότητά της και τη διακινδύνευση της εξακολούθησης της ίδιας της δραστηριότητάς στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Η ΡΑΕ στην απόφασή της αποδέχεται τις καταγγελίες των δύο εταιρειών και αναγνωρίζει τη μη εμπρόθεσμη καταβολή μέρους των προβλεπομένων (από την καταγγελία έως την εξέταση έγιναν επιμέρους πληρωμές), η οποία, όπως αναφέρει, οφείλεται κυρίως στην ελλειμματικότητα του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ.

Η ΡΑΕ ζητά από τον ΛΑΓΗΕ να μεριμνά εφεξής για την εμπρόθεσμη εκπλήρωση των συμβατικών του υποχρεώσεων, ενώ συνιστά στην εταιρεία να προβεί αμέσως στις αναγκαίες, νόμιμες και δυνατές ενέργειες για την άρση της δυσάρεστης κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει.
 
Παράλληλα, καλεί τον ΛΑΓΗΕ να προτείνει εγγράφως στην Αρχή εντός 10 ημερών τις διαχειριστικές ενέργειες στις οποίες πρόκειται να προβεί προκειμένου να αποτραπεί το δυσάρεστο ενδεχόμενο, μεταξύ άλλων, της άσκησης ποινικής δίωξης κατά της καταγγέλουσας εταιρείας (από τράπεζες και φορολογικές αρχές), λαμβάνοντας υπόψη όλα τα πιο πρόσφατα πραγματικά και νομικά δεδομένα που άμεσα είναι σε θέση να γνωρίζει ως κατεξοχήν εμπλεκόμενος φορέας.

Θα αλλάξει κάτι στην αγορά; Θα αρχίσουν να καταβάλλονται εμπρόθεσμα οι οφειλές του λειτουργού; Ακόμα και αν δεν ποντάρει κανείς σε αυτό, το σίγουρο είναι ότι η πίεση ανεβαίνει...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v