Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 19 2013

Τράπεζες: Τι "παίζει" με δικαιώματα και warrants

Τράπεζες: Τι παίζει με δικαιώματα και warrants
ALPHA BANK: Με βάση τους όρους που ενέκρινε η γενική συνέλευση των μετόχων της τράπεζας, δικαίωμα προτίμησης δίνεται μόνο για την αύξηση με μετρητά ύψους 457,1 εκατ. ευρώ.

Για την αύξηση με εισφορά εις είδος, που θα καλυφθεί από το ΤΧΣ, δεν εκδίδονται δικαιώματα. Η κίνηση αυτή προστατεύει την αξία του δικαιώματος, καθώς εξασφαλίζει μειωμένη προσφορά, και εκτιμάται ότι θα δώσει αξία στα warrants που θα πάρουν οι μέτοχοι.

Η ιδιωτική τοποθέτηση βέβαια αποτελεί την καλύτερη δυνατή επιλογή, καθώς ο επενδυτής θα πάρει τις νέες μετοχές με το φθηνότερο κόστος, μια και δεν θα έχει μετοχική θέση από πριν και δεν θα πληρώσει για την αγορά του δικαιώματος.


ΕΘΝΙΚΗ: Στην περίπτωση της Εθνικής, παρότι δικαίωμα προτίμησης παρέχεται μόνο στην αύξηση με μετρητά (ως 975,6 εκατ. ευρώ), δίνεται δικαίωμα προεγγραφής, χωρίς περιορισμό, για τυχόν αδιάθετες μετοχές.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όποιος αγοράσει ένα δικαίωμα μπορεί να προεγγραφεί για απεριόριστο αριθμό μετοχών, εφόσον υπάρξουν αδιάθετοι τίτλοι.

Επομένως, το κόστος εισόδου στην ΑΜΚ χαμηλώνει αρκετά για τον νέο μέτοχο, σε σχέση με τον υφιστάμενο, διότι με ένα δικαίωμα, αν δεν καλυφθεί η αύξηση, μπορεί να αποκτήσει πολλές μετοχές.  

Βέβαια, οι προτεινόμενοι όροι αύξησης της Εθνικής δεν περιλαμβάνουν ιδιωτική τοποθέτηση με παραχώρηση δωρεάν δικαιωμάτων σε επενδυτές που θα επιλέξει το Δ.Σ. της τράπεζας.

Και ως εκ τούτου, η δυνατότητα απεριόριστης προεγγραφής λειτουργεί σαν αμορτισέρ που επιτρέπει σε νέους μετόχους να συμμετάσχουν με χαμηλό, σχετικά, κόστος στην ΑΜΚ. Αυτά, σε σχέση πάντα με τους παλαιούς μετόχους, γιατί η τιμή διάθεσης είναι φυσικά η ίδια για όλους.  


WARRANTS: Τα warrants είναι διαπραγματεύσιμα στο χρηματιστήριο και είναι αποσυνδεδεμένα (detachables) από τις μετοχές ώστε να υπάρχει πιο ανταγωνιστική δευτερογενής αγορά.

Αυτό σημαίνει ότι ο επενδυτής μπορεί να πουλήσει τα warrants και να κρατήσει τις μετοχές ή το αντίστροφο.

Εκδότης αυτών είναι το ΤΧΣ και όχι η τράπεζα. Και αυτό γιατί το κάθε warrant θα αντιστοιχεί σε έναν προκαθορισμένο αριθμό μετοχών τράπεζας κυριότητας του Ταμείου.

Αν στις ΑΜΚ επιτευχθεί η ελάχιστη συμμετοχή του 10%, που είναι και το καλύτερο σενάριο υπό τις υφιστάμενες συνθήκες, τότε ένα warrant θα δίνει το δικαίωμα αγοράς 9 μετοχών της τράπεζας από το ΤΧΣ.

Η τράπεζα δεν θα έχει τη δυνατότητα να αγοράζει από το Χ.Α. warrants και εν συνεχεία να ζητά ακύρωση των αντίστοιχων μετοχών, καθώς απαγορεύεται με βάση τον νόμο Αλογοσκούφη η απόκτηση ιδίων μετοχών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v