Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 18 2013

Κρ. Παύλου:Ο... Τσακ Νόρις των κυπριακών τραπεζών

Κρ. Παύλου:Ο... Τσακ Νόρις των κυπριακών τραπεζών
Στο τσεπάκι του φαίνεται πως τις έχει τις λύσεις του κυπριακού τραπεζικού συστήματος ο κ. Κρις Παύλου, και μάλιστα τις εξέθεσε σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα Stockwatch, την ώρα (τυχαίο;) που οι συζητήσεις της κυβέρνησης με την κεντρική τράπεζα για τον ορισμό των μελών του διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας Κύπρου βρίσκονταν στην τελική ευθεία.

Ο κ. Παύλου υποστηρίζει λοιπόν πως ο ορισμός των μελών του Δ.Σ. δεν θα πρέπει να γίνει με ανάμιξη των κομμάτων, όπως είχε γίνει στο Δ.Σ. της Λαϊκής Τράπεζας, όταν τα κόμματα συζητούσαν και παζάρευαν για τρεις μέρες ονόματα στη βουλή. Συμπτωματικά, ωστόσο, από το «παζάρι» της βουλής είχε προκύψει και το δικό του όνομα.

Στη συνέχεια της συνέντευξης ο κ. Κρις Παύλου έκανε συστάσεις, με πολλούς αποδέκτες: «Πρέπει να σταματήσουν οι κοκορομαχίες», υποστήριξε, αναφερόμενος στο παιχνίδι επίρριψης ευθυνών που εκτυλίσσεται στην Κύπρο.

Βέβαια, ο ίδιος ήταν εκείνος που μόλις μία μέρα πριν είχε επιρρίψει ευθύνες διά του τύπου στον κ. Ανδρέα Βγενόπουλο, για να ακολουθήσει η σχετική απάντηση από την Αθήνα κατά την οποία ο Mr MIG σήκωσε το γάντι.

Και -όπως φαίνεται- απέναντι στην πρόκληση του κ. Βγενόπουλου, ο κ. Παύλου προτίμησε να την… κάνει με ελαφρά πηδηματάκια…

Πάμε όμως τώρα στην ουσία των πραγμάτων και στις προτάσεις του κ. Παύλου. Πρέπει, ανέφερε, η Τράπεζα Κύπρου να μετατραπεί σε εθνικό πρωταθλητή. Η τράπεζα θα μπορεί να κινηθεί αποφασιστικά για να μειώσει τα επιτόκια καταθέσεων και δανεισμού. Λόγω του μεγέθους που θα έχει στην εγχώρια αγορά θα μπορεί να το κάνει, ανέφερε ο κ. Παύλου.

Αν μειωθούν τα επιτόκια, θα φύγουν κάποια χρήματα που ήταν εδώ λόγω ψηλών επιτοκίων. Αυτά είναι τα λεγόμενα hot funds.

«Αυτά τα χρήματα ήταν κατάρα για την Κύπρο γιατί διοχετεύθηκαν σε κακά δάνεια από κακές τραπεζικές πρακτικές», συμπλήρωσε, για να καταλήξει στο ότι θα επιτευχθεί, όμως, η μείωση των καταθετικών επιτοκίων στα επίπεδα του 0,5% και των δανειστικών επιτοκίων στο 4%.

Ας δούμε λοιπόν τι είπε ο κ. Παύλου:

Πρώτον, ότι η Τράπεζα Κύπρου εκμεταλλευόμενη τη δεσπόζουσα θέση που θα έχει στην αγορά θα μπορέσει να ρίξει δραστικά τα επιτόκια. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού το ξέρει;

Δεύτερον,
ότι δεν χάλασε ο κόσμος αν μας φύγουν καταθέσεις τύπου hot money (προφανώς την ίδια αντίληψη είχε και από την πρόσφατη θητεία του στη Λαϊκή Τράπεζα: οι καταθέσεις έφευγαν -ακόμη και χωρίς να μειώσει τα επιτόκια- και το ELA υπερτριπλασιάστηκε μέσα σε 17 μήνες…).

Και τρίτον, πως τα επιτόκια καταθέσεων στην Κύπρο θα μπορούσαν να φτάσουν στο 0,5%, όταν μάλιστα η φορολογία των τόκων θα αυξηθεί στο 30%! Με άλλα λόγια, ο κ. Παύλου θεωρεί εφικτό ότι οι κυπριακές τράπεζες θα προσφέρουν ίδια επιτόκια με τις γερμανικές και πολύ χαμηλότερα από τα αντίστοιχα επιτόκια ολόκληρου του ευρωπαϊκού Νότου!

Και κάτι ακόμη: Γιατί όταν ο κ. Παύλου ήταν στο Δ.Σ. της Λαϊκής δεν πρότεινε τη συγχώνευση των δύο τραπεζών ώστε να πέσουν τα επιτόκια καταθέσεων στο 0,5% και να είχαμε λύσει τα προβλήματά μας από τότε;

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v