Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 17 2013

Οι μικρομεσαίες τράπεζες, η παράταση & η παγίδα

Οι μικρομεσαίες τράπεζες, η παράταση & η παγίδα
Τυπικά ως το τέλος Απριλίου οι μη συστημικές τράπεζες, δηλαδή οι μικρομεσαίες, θα πρέπει να ολοκληρώσουν την προσπάθεια εύρεσης κεφαλαίων για να παραμείνουν ανεξάρτητες.

Πρακτικά, όμως, ισχύει και γι' αυτές ό,τι ισχύει για τις τέσσερις μεγάλες. Δίνεται, δηλαδή, παράταση πέραν του τέλους Απριλίου για την ολοκλήρωση των ΑΜΚ και της έκδοσης ΜΟΔ, εφόσον πληρούνται κάποιες προϋποθέσεις.

Η βασική προϋπόθεση είναι να έχει αποφασιστεί μέχρι το τέλος Απριλίου από το σώμα των μετόχων τους η αύξηση κεφαλαίου και η έκδοση Μετατρέψιμου Ομολογιακού Δανείου.

Η άτυπη παράταση κρίνεται απαραίτητη λόγω της δυσκολίας συγκέντρωσης των κεφαλαίων και των χρονοβόρων διαδικασιών εγκρίσεων.

Ως γνωστόν, οι μη συστημικές τράπεζες δεν ανακεφαλαιοποιούνται από το ΤΧΣ και ως εκ τούτου θα πρέπει να βρουν από ιδιώτες το 100% των κεφαλαίων που χρειάζονται.
Πρόκειται για δυσθεώρητα ποσά στην τρέχουσα συγκυρία.

Η Αττικής, για παράδειγμα, πρέπει να βρει από ιδιώτες 396 εκατ. ευρώ, όταν οι συστημικές τράπεζες καλούνται να βρουν από την αγορά κεφάλαια της τάξεως των 257 - 800 εκατ. ευρώ, για να λάβουν πολλαπλάσια κεφάλαια από το ΤΧΣ.

Όλα αυτά δικαιολογούν τη χορήγηση παράτασης. Το ερώτημα είναι μέχρι πότε;

Με βάση τον νόμο 2190, δίνεται περιθώριο τεσσάρων μηνών για την ολοκλήρωση της ΑΜΚ από την ώρα που θα ληφθεί η απόφαση για ΑΜΚ.

Άρα, όποια τράπεζα πήρε την απόφαση στις αρχές Μαρτίου θα πρέπει να την έχει ολοκληρώσει ως τις αρχές Ιουλίου.

Αν κάποια, όμως, λάβει την απόφαση στις 29 Απριλίου, θα έχει με βάση τον Ν. 2190 περιθώριο να ολοκληρώσει την ΑΜΚ ως το τέλος Αυγούστου!

Και αυτό μάλλον δεν ενθουσιάζει τις αρχές, καθώς τινάζει το συμφωνημένο χρονοδιάγραμμα στον αέρα, αφού το MoU προβλέπει ότι μέχρι τον Ιούνιο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η εξυγίανση των μη συστημικών τραπεζών.

Στην περίπτωση, βέβαια, που δεν έχουν βρει από τους ιδιώτες τα απαραίτητα κεφάλαια…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v