Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 24 2013

Κύπρος: Από γκάφα σε γκάφα βαθαίνει το "κούρεμα"

Κύπρος: Από γκάφα σε γκάφα βαθαίνει το κούρεμα
Τελικά, όσο περνάει ο καιρός, όλο και περισσότεροι Κύπριοι πιστεύουν πως αν ήταν να υπάρξει κούρεμα στις καταθέσεις, καλύτερα ήταν να υιοθετηθεί το αρχικό 6,75%-9,9% που είχε αποφασιστεί στο πρώτο Eurogroup της 18ης Μαρτίου.

Εξαιρώντας στη συνέχεια τα ποσά έως 100.000 ευρώ, βούλιαξαν και επισήμως τη Λαϊκή και έθεσαν σε σοβαρό κίνδυνο ασφαλιστικές εταιρείες, ταμεία πρόνοιας εργαζομένων, πανεπιστήμια και μια σειρά ιδρύματα, φιλανθρωπικά και μη.

Διαπιστώνοντας την γκάφα, στη συνέχεια προσπάθησαν να σώσουν ό,τι σώζεται, εξαιρώντας τις παραπάνω κατηγορίες από το «κούρεμα».

Έτσι, όμως, υπολογίστηκε πως θα προέκυπταν τόσο μεγάλες απώλειες για τους λοιπούς (μη «ασφαλισμένους») καταθέτες, ώστε να μην είχε και πολύ μεγάλη διαφορά αν κάποιος είχε τοποθετήσει τα χρήματά του στη Λαϊκή Τράπεζα ή στην Τράπεζα Κύπρου…

Από γκάφα σε γκάφα λοιπόν η κυπριακή πλευρά, αποφασίζει να αλλάξει και πάλι την απόφασή της. Έθεσε λοιπόν σε καθεστώς επιβάρυνσης όλους όσους είχε προηγουμένως εξαιρέσει (ασφαλιστικές εταιρείες, ταμεία πρόνοιας εργαζομένων, πανεπιστήμια και μια σειρά ιδρύματα, φιλανθρωπικά και μη), επιβάλλοντας ωστόσο χαμηλότερο ποσοστό «κουρέματος» (27,5%).

Το ζητούμενο τώρα είναι αν οι -έστω και μερικώς κουρεμένοι- καταθέτες θα μπορέσουν να απορροφήσουν τους κραδασμούς, χωρίς να μετακυλίσουν τις επιπτώσεις στην υπόλοιπη οικονομία.

Για παράδειγμα, οι ασφαλιστικές εταιρείες της Κύπρου θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν σε ένα τόσο σημαντικό κούρεμα, με δεδομένο ότι:

• Οι ασφαλιστικές εταιρείες πλήττονται στο λειτουργικό κομμάτι των εργασιών τους, εξαιτίας της γενικότερης οικονομικής ύφεσης (μειωμένη νέα παραγωγή, εξαγορές παλαιών συμβολαίων).

• Τα χαρτοφυλάκια των ασφαλιστικών θα πληγούν όχι μόνο από το κούρεμα των καταθέσεών τους, αλλά και από την αναμενόμενη καθίζηση των τιμών των μετοχών των δύο τραπεζικών τίτλων στο Χρηματιστήριο της Κύπρου (ιδίως για τις εταιρείες των γενικών κλάδων).

Για να δούμε…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v