Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 25 2013

ΔΕΗ: Τριάντα χρόνια φαγούρα στην Κεφαλονιά

ΔΕΗ: Τριάντα χρόνια φαγούρα στην Κεφαλονιά
Οικόπεδο-φιλέτο στο ακρωτήρι Δράπανο της Κεφαλονιάς εκποιεί η ΔΕΗ με διαγωνισμό και με τιμή εκκίνησης 1.170.000 ευρώ.

Στην έκταση των 16,5 στρεμμάτων, η ΔΕΗ διατηρούσε τον τοπικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής που έπαψε να λειτουργεί πριν από περίπου 30 χρόνια και σήμερα το εγκαταλελειμμένο κτίριο στοιχειώνει και ασχημαίνει την περιοχή.

Η υπόθεση όμως της εκποίησης του οικοπέδου έχει μακρά ιστορία. Το 2009 δέχτηκε πρόσφορά από ομογενή επιχειρηματία για την πώληση ή τη μακροχρόνια μίσθωση. Το σχέδιό του ήταν η κατασκευή σε όμορο οικόπεδο ιδιοκτησίας του βιοκλιματικών παραθεριστικών κατοικιών και κατεδάφιση του παλιού κτιρίου της ΔΕΗ. Δύο χρόνια μετά, τον Αύγουστο του 2011, η ΔΕΗ αποφάσισε εν τέλει να το εκποιήσει με διαγωνισμό, στον οποίο ο επιχειρηματίας που είχε κάνει την αρχική πρόταση στη ΔΕΗ κατέθεσε προσφορά 1.170.000 ευρώ, όσο δηλαδή και η τιμή εκκίνησης του νέου διαγωνισμού.

Ωστόσο, τον Ιανουάριο του 2012 η ΔΕΗ ακύρωσε τον διαγωνισμό με πολιτική παρέμβαση του τότε υπουργού ΠΕΚΑ Γιώργου Παπακωνσταντίνου και με δικαιολογία τις... επικείμενες πολιτικές εξελίξεις, αλλά στην ουσία λόγω... αντίδρασης τοπικών παραγόντων.

Δεν γνωρίζουμε τι θα γίνει στον νέο διαγωνισμό και αν συνεχίζει να υφίσταται το ενδιαφέρον του επενδυτή. Απλώς παρατηρούμε ότι η ΔΕΗ, όπως και το ελληνικό δημόσιο άλλωστε, κατέχει τεράστια ακίνητη περιουσία (πολλές φορές καταπατημένη από τους επιτήδειους), η αξιοποίηση της οποίας θα μπορούσε να της προσφέρει υγιή κεφάλαια, τουλάχιστον για τη μείωση του χρέους της.

Αν όμως η εκποίηση της περιουσίας της γίνεται με «όρους Κεφαλονιάς», τότε οι «επιτήδειοι» θα συνεχίσουν να πίνουν στην υγειά της και οι υπόλοιποι να πληρώνουμε...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v