Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 25 2013

Ο Σαμαράς, η έρευνα της ICAP και τα ψιλά γράμματα

Ο Σαμαράς, η έρευνα της ICAP και τα ψιλά γράμματα
Σημαντικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η έρευνα της ICAP σχετικά με το αν οι ελληνικές εταιρείες με κύκλο εργασιών άνω του 1 εκατ. ευρώ προτίθενται να επενδύσουν το 2013.

Σύμφωνα λοιπόν με την έρευνα:

• Η μία στις δύο σχεδιάζει ή σκέφτεται να κάνει επενδύσεις.

• Από όσες σκέφτονται ή σχεδιάζουν επενδύσεις, μόνο στις μισές περίπου θα προκύψουν νέες θέσεις εργασίας: Άρα πέφτουμε, και λέμε πως μόνο το 25% όσων εταιρειών σκέφτεται ή σχεδιάζει επενδύσεις θα οδηγήσει σε νέες θέσεις εργασίας.

• Από τις επενδύσεις που θα οδηγήσουν σε νέες θέσεις εργασίας, γύρω στο 90% θα αφορά την Ελλάδα. Άρα, γύρω στο 22% των εταιρειών που σκέφτεται ή σχεδιάζει να κάνει επενδύσεις μέσα στο 2013, θα οδηγήσει σε νέες θέσεις εργασίας στην Ελλάδα.

• Από αυτές τις εταιρείες (το 22%), μόνο το 50% σχεδιάζει να χρηματοδοτήσει τις επενδύσεις με ίδια κεφάλαια (το άλλο μέσω δανεισμού ή επιχορηγήσεων). Και επειδή κάτι μπορεί να πάει στραβά με τον δανεισμό ή τις επιχορηγήσεις, δεν θα ήταν παράλογο να υπολογίσουμε σε γενικές γραμμές πως κάπου στο 15%-18% των επιχειρήσεων που σκέφτεται ή σχεδιάζει να κάνει επενδύσεις θα μπορέσει να προσφέρει νέες θέσεις εργασίας στην ελληνική αγορά.

Συμπέρασμα: Αν τελικά δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας το 15%-18% των επιχειρήσεων, τότε από το 2014 θα δούμε την ανεργία να μειώνεται, και μάλιστα σημαντικά.

Ωστόσο, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι οι παραπάνω επιχειρήσεις «σκέφτονται ή σχεδιάζουν» να κάνουν επενδύσεις. Και από το «σκέφτομαι» ή το «σχεδιάζω» έως το υλοποιώ υπάρχει πολύ σημαντική απόσταση. Είναι αυτό που λέμε, η διαφορά από τη θεωρία έως την πράξη… (υπάρχουν και αρκετά ανέκδοτα επί του ζητήματος).

Για τον λόγο αυτό, μεγάλο ρόλο θα παίξει το κατά πόσον η κυβέρνηση θα καταφέρει να βελτιώσει το οικονομικό κλίμα τους επόμενους μήνες…

ΥΓ.: Φανταστείτε πόσο θα επηρεάσει αρνητικά την όλη κατάσταση το ενδεχόμενο μιας εκλογικής αναμέτρησης το προσεχές φθινόπωρο. Ή μερικές αστοχίες στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων μέχρι τότε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v