Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 30 2013

ΟΤΕ: Η πώληση της Globul και η ώρα του μερίσματος

ΟΤΕ: Η πώληση της Globul και η ώρα του μερίσματος
«Η πώληση της Globul στη Βουλγαρία αποτελεί την ολοκλήρωση μιας στοχευμένης και μακράς προσπάθειας, που μας επέτρεψε να επιτύχουμε ένα εξαιρετικά ελκυστικό τίμημα μέσω της διαγωνιστικής διαδικασίας.

Η συμφωνηθείσα αξία πώλησης βελτιώνει την αξία του
ΟΤΕ προς όφελος όλων των μετόχων, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη και αβέβαιη περίοδο. Εξασφαλίζει τη μείωση του δανεισμού του ομίλου ΟΤΕ και τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά του, ανεξάρτητα από το μακροοικονομικό περιβάλλον. Από τις αρχές του 2011, και με την ολοκλήρωση της συναλλαγής, θα έχουμε καταφέρει να μειώσουμε τον καθαρό δανεισμό μας κατά 2,3 δισ. ευρώ, πάνω από 50%».

Αυτά δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Μιχάλης Τσαμάζ.

Η ουσία είναι πως η πώληση της Globul κλείνει και το τελευταίο στόμα που θα μπορούσε να εκφράσει αμφιβολίες για την ικανότητα αναχρηματοδότησης των δανείων του Οργανισμού, διαψεύδοντας έτσι και τους τελευταίους φόβους που εκφράστηκαν την τελευταία τριετία σχετικά από τους εγχώριους και -κυρίως- από ξένους αναλυτές.

Να σημειωθεί πως την τελευταία τριετία, παρά τη καταβύθιση των δανειακών υποχρεώσεων του Οργανισμού και τον μηδενισμό του κινδύνου ρευστότητας, η τιμή της μετοχής καταγράφει απώλειες γύρω στο 15%.

Ορισμένοι προβλέπουν τώρα μέρισμα από το 2014, ενώ υπάρχουν και κάποιοι άλλοι που δεν αποκλείουν να δοθεί κάτι και από φέτος…

Για την πιθανότητα διανομής μερίσματος, η στήλη σας είχε προϊδεάσει εδώ και καιρό.

Ενδεικτική άλλωστε είναι και η αναφορά της Eurobank Χρηματιστηριακής: «Δεχόμενοι ότι η αγορά χρέους σταθεροποιείται τους επόμενους μήνες, δύσκολα θα μπορούσαμε να αντιληφθούμε γιατί μια εταιρεία που παράγει ετησίως ελεύθερες ταμειακές ροές άνω των 600 εκατ. ευρώ και που έχει καθαρό χρέος μικρότερο του EBITDA του 2014 δεν θα αποκαταστήσει το μέρισμά της».

Και συνεχίζει ο ελληνικός οίκος: Ως αποτέλεσμα, ενδεχόμενη μετακύλιση ενός δανείου 500 εκατ. ευρώ του Φεβρουαρίου του 2014 θα μπορούσε να αποτελέσει το κλειδί για μια αλλαγή από τη φάση της επαναχρηματοδότησης στη φάση της μερισματικής πολιτικής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v