Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 26 2005

Πετζετάκις: Οι κακές γλώσσες και το νέο χαμηλό

Νέο χαμηλό χθες για την Πετζετάκις στα 1,55 ευρώ με σημαντικό τζίρο (624.000 τεμάχια, όταν ο μέσος ημερήσιος όγκος των 10 ημερών είναι μόλις 40.000 τεμάχια) και ανεκτέλεστο υπόλοιπο στους πωλητές.

Η πρόσφατη έξοδος της πλευράς Βαρδινογιάννη από το μετοχολόγιο

–μερική έξοδος ίσως, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, αφού από το 8,4% μείωσε στο 4,4% και άρα δεν υπάρχει έκτοτε περαιτέρω υποχρέωση γνωστοποίησης– φαίνεται τελικά προπομπός κακών εξελίξεων.

Η αγορά δεν δείχνει να έχει πειστεί ότι ο όμιλος έχει ξεπεράσει τα προβλήματά του (παρά την αύξηση των αποτελεσμάτων στη χρήση 2004, ιδίως σε ενοποιημένο επίπεδο), ενώ έντονη είναι και η αρνητική φημολογία που αναπτύσσεται σε ορισμένους κύκλους της.

Σημειωτέον ότι η πώληση του 1.000.000 μετοχών ανακοινώθηκε στις αρχές Μαρτίου, όταν η μετοχή ήταν στα επίπεδα των 2,4 ευρώ, οπότε ένα ερώτημα που... ψιθυρίζουν οι ”κακές γλώσσες” είναι ποιος ή ποιοι αγόρασαν αυτές τις μετοχές και πώς αισθάνονται τώρα...

Διότι κάτι ακούγεται για πωλήσεις λόγω margin, δεδομένου μάλιστα ότι καταργείται το... ”μονόχαρτο”!

Σε κάθε περίπτωση, τα αποτελέσματα τριμήνου σίγουρα θα παίξουν ρόλο στις εξελίξεις, ενώ κομβική σημασία αποκτά το κονδύλι του παθητικού στον ισολογισμό 2004, το οποίο αφορά σε ”μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις πληρωτέες στην επόμενη χρήση”, ύψους 52 εκατ. ευρώ!

Άλλωστε από τη διάρθρωση των υποχρεώσεων προκύπτει ότι ο βραχυπρόθεσμος δανεισμός είναι πολύ μεγαλύτερος από τον μακροπρόθεσμο, ενώ παρά τη μείωση των δανείων στη χρήση του 2004 το σύνολο των υποχρεώσεων αυξήθηκε.

Θα προχωρήσουν οι τράπεζες σε αναχρηματοδότηση των δανείων που έχουν δώσει;

Διότι μια τέτοια ρύθμιση ”ψήνεται” εδώ και καιρό -εδώ και μήνες για την ακρίβεια- πλην όμως δεν έχει γίνει... πράξη, και όλοι περιμένουν να δουν τι θα κάνει η μεγάλη ξένη τράπεζα που επικοινωνιακά προωθεί πολύ πειστικά την (σωστή, δε λέμε όχι) άποψη ότι το... χρήμα στις μέρες μας δεν πρέπει να είναι το παν!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v