Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 11 2002

Τα δάνεια, οι μεγαλομέτοχοι και το... καταπίστευμα

Ευτυχώς που η ”σημαντική σημείωση” διαβάζεται με το ”καλημέρα” (δηλαδή στις πρώτες σελίδες, μετά τον πίνακα περιεχομένων) και έτσι αποφεύγεται η περιττή μελέτη και των υπολοίπων 390 και βάλε σελίδων για το πού θα πάνε τα χρήματα των επενδυτών (και κυρίως των παλαιών μετόχων) ή αν η βασική μέτοχος ”Βιολάν” θα καλύψει το ποσοστό της στην αύξηση κ.λπ.

Ας είναι καλά οι ανάδοχοι μας έβγαλαν (καλοκαιριάτικα) από το δύσκολο και επίπονο καθήκον. Ετσι, λοιπόν, μαθαίνουμε (με το ”καλημέρα” όπως προαναφέρθηκε) ότι το 83% των εσόδων της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της ”Κλωνατέξ Ομιλος Επιχειρήσεων” (δηλαδή ποσό 43,94 εκατομμυρίων ευρώ) θα διατεθεί για την αποπληρωμή μέρους του τραπεζικού δανεισμού, ο οποίος την 31 Μαρτίου 2002 έφθανε τα 62,81 εκατομμύρια ευρώ.

Το σύνολο των προσδοκόμενων εσόδων - αν όλοι οι υφιστάμενοι μέτοχοι κάνουν το καθήκον τους - θα ανέλθει σε 53,5 εκατομμύρια ευρώ (ποσό που απέχει σχεδόν 10 εκατομμύρια ευρώ από το συνολικό ύψος των δανειακών υποχρεώσεων της εισηγμένης εταιρίας).

Πιο συγκεκριμένα, τα προσδοκώμενα έσοδα με βάση το σενάριο της πλήρους κάλυψης της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου θα διατεθούν ως εξής:

1. Για την εξόφληση δύο δόσεων (2002 και 2003) του κοινοπρακτικού δανείου συνολικού ύψους 36, 68 εκατομμυρίων ευρώ, καθώς και των τόκων και λοιπών επιβαρύνσεων του 2002 αναμενόμενου ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ περίπου.

2. Για τη χρηματοδότηση του επενδυτικού προγράμματος και για κεφάλαιο κινήσεως της ΛΑΝ ΝΕΤ Α.Ε. 9 εκατομμύρια ευρώ.

3. Για την εξόφληση υφιστάμενου βραχυπρόθεσμου δανεισμού της εταιρίας ύψους 5,34 εκατομμυρίων ευρώ.

4. Για την κάλυψη των δαπανών της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου που υπολογίζονται σε 600 χιλιάδες ευρώ περίπου.

Τι θα συμβεί, όμως, σε περίπτωση μερικής κάλυψης; Πώς θα γίνει η διάθεση των νέων κεφαλαίων; H απάντηση που δίνεται είναι η εξής: ”Kατά προτεραιότητα, σε περίπτωση μερικής κάλυψης της εν λόγω αύξησης, θα καλυφθούν τα έξοδα αυξήσεως του μετοχικού κεφαλαίου, η πρώτη δόση (2002) εκ 18.341.763,58 € του κοινοπρακτικού δανείου, οι τόκοι και οι λοιπές επιβαρύνσεις του 2002, η χρηματοδότηση του επενδυτικού προγράμματος και του κεφαλαίου κινήσεως της ΛΑΝ ΝΕΤ Α.Ε., η επόμενη δόση του κοινοπρακτικού δανείου και τέλος ο βραχυπρόθεσμος δανεισμός.”

Καλά τα καινούργια λεφτά θα πάνε για να εξοφληθούν κατά κύριο λόγο δάνεια της εισηγμένης (το πιο αισιόδοξο σενάριο προβλέπει ότι σε περίπτωση πλήρους κάλυψης της αύξησης, το ύψος των δανειακών υποχρεώσεων της εταιρίας θα ”πέσει” από τα 72 και κάτι εκατομμύρια ευρώ στα 30 εκατομμύρια ευρώ), αλλά για να γίνει κάτι τέτοιο ο λόγος ανήκει στους μετόχους και δη στους μεγαλομετόχους.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, μεγαλομέτοχος (ακριβέστερα εις εκ των μεγαλομετόχων) είναι η ”Βιολάν” με 18,43 %, οι εκπρόσωποι της οποίας έχουν δεσμευθεί να καλύψουν πλήρως το ποσοστό τους και να διατηρήσουν αναλλοίωτο το ίδιο ποσοστό τους επόμενους 6 μήνες από την εισαγωγή των νέων μετοχών. Αλλά, η ”Βιολάν” - σύμφωνα με τα ”κιτάπια” της γενικής συνέλευσης που έλαβε τις αποφάσεις για την αύξηση - δεν είναι ο πρώτος τη τάξει μέτοχος της ”Κλωνατέξ”. Εστω και για λίγα εκατοστά ο μεγαλύτερος μέτοχος είναι η J.P. Morgan Suisse με 18,62%.

Το πώς έγινε η JP Morgan ”πρώτο τραπέζι πίστα” στην κλωστοϋφαντουργική ναυαρχίδα του ομίλου συμφερόντων κ. Θωμά Λαναρά εξηγείται με πολλαπλές λεπτομέρειες από τους συντάκτες του ενημερωτικού δελτίου της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της ”Κλωνατέξ”.

Συγκεκριμένα, οι κοινές μετοχές με τις οποίες εμφανίσθηκε ανά χείρας η JP Morgan στην τελευταία γενική συνέλευση των μετόχων ”έχουν μεταβιβαστεί καταπιστευτικά στην εν λόγω τράπεζα από τη ΒΙΟΛΑΝ ΑΒΕΝΤΤΕ για εξασφάλιση τραπεζικού δανείου”.

Λόγω καταπιστεύματος λοιπόν οι τραπεζίτες εξ Ελβετίας είναι οι μεγαλύτεροι μέτοχοι της ”Κλωνατέξ”. Αλλά, οι τραπεζίτες που έχουν στη διάθεσή τους το καταπίστευμα δεν σημαίνει ότι θα βάλουν και τα λεφτά που αναλογούν στο ποσοστό τους. Τα λεφτά, όπως έχει ήδη δεσμευθεί, θα μπούν από τη ”Βιολάν”, η οποία καλείται να διασφαλίσει την κάλυψη του 37,05 % (δηλαδή το κατά δικό της και το καταπίστευμα...).

Υ.Γ: Ως προς το καταπίστευμα και τις ενίοτε οδυνηρές όψεις του

θα επανέλθουμε λίαν συντόμως...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v