Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 12 2005

Oι φόβοι της Citibank για ”έκρηξη” επισφαλειών!!!

H στήλη θα ήθελε να επικεντρώσει την προσοχή των φίλων της στην παρέμβαση που έκανε προ ημερών ο κ. Χρήστος Βασιλειάδης, επικεφαλής της Citibank Ελλάδος.

Το ανώτατο στέλεχος της Citibank στην Ελλάδα(που, μην το ξεχνάμε, μέχρι στιγμής είναι η πλέον δραστήρια ξένη τράπεζα στη χώρα μας) δεν δίστασε να δηλώσει ότι φοβάται ”έκρηξη των επισφαλειών”, γι’ αυτό και η τράπεζά του ακολουθεί προσεκτική και συντηρητική πολιτική στην Ελλάδα.

Πλην της Marfin, που περιοδικά δημοσιεύει εκθέσεις θίγοντας και τον υψηλό βαθμό υποχρεώσεων των ελληνικών εισηγμένων εταιριών, ουδείς άλλος έχει εκδηλώσει επίσημα την ανησυχία του, με εξαίρεση ορισμένες πολύ ”διακριτικές” και ”διπλωματικές” νύξεις της Τράπεζας της Ελλάδος.

Ωστόσο, ανεπίσημα, διάφοροι παράγοντες εκφράζουν την ανησυχία τους όχι μόνον για μεγάλο αριθμό εισηγμένων επιχειρήσεων, αλλά και για σημαντική μερίδα των ”νοικοκυριών” που συντηρεί το κατ’ αυτήν επιθυμητό επίπεδο διαβίωσης με… δανεικά!!!

Το φαινόμενο του δανεισμού των νοικοκυριών πράγματι δεν είναι τόσο διαδεδομένο στη χώρα μας όσο σε άλλες ανεπτυγμένες χώρες. Πλην όμως, οι έρευνες δείχνουν ότι όσοι δανείζονται (και δεν είναι πλέον λίγοι) συνήθως δεν είναι προσεκτικοί και φειδωλοί στο δανεισμό.

Από την άλλη πλευρά οι τράπεζες είναι ιδιαίτερα πρόθυμες να δανείσουν, με ελαστικά κριτήρια, καθώς προσπαθούν να αυξήσουν τα μερίδιά τους απέναντι στον σκληρό ανταγωνισμό.

Ο κίνδυνος σαφώς θα γίνει μεγαλύτερος σε περίπτωση αύξησης των επιτοκίων της ευρωζώνης, κάτι που ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι θα συμβεί σύντομα!

Υ.Γ.: Σημαντικός ενδέχεται να αποδειχτεί και ο κίνδυνος των φαινομενικά ”ακίνδυνων” στεγαστικών, αν υπάρξει σημαντική αύξηση των επιτοκίων, η οποία δεν αποκλείεται να συνοδευτεί –για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια- από συμπίεση των τιμών στην αγορά ακινήτων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v