Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 15 2005

Proton: Οι καταθέσεις που θα κάνουν… φτερά!

Με μεγάλο ενδιαφέρον ξεκινήσαμε το διάβασμα του ενημερωτικού δελτίου της Proton για την εισαγωγή της στο ΧΑ, με δημόσια εγγραφή, που παρεμπιπτόντως ξεκινά σήμερα - με στόχο να γίνει η διαπραγμάτευση της μετοχής πριν κλείσει ο χρόνος!

Στο ενημερωτικό αλιεύσαμε μια σειρά από ενδιαφέροντα στοιχεία.

Όπως προκύπτει, το ήμισυ του συνόλου των καταθέσεων στην τράπεζα προέρχεται από τις τρεις επενδυτικές (ARROW, ΕΞΕΛΙΞΗ και ΕΥΡΩΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ) με τις οποίες πρόκειται να... συγχωνευθεί!

Μιλάμε για ένα ποσό που συνολικά ξεπερνά τα 52 εκατ. ευρώ, χωρίς να λογαριάζουμε τις καταθέσεις (αρκετών εκατ. ευρώ) που έχουν οι… θυγατρικές στη ”μαμά” τράπεζα.

Προσέξτε τώρα τη… λεπτομέρεια.

Η τράπεζα στην οποία οι τρεις ΑΕΕΧ βάζουν τα χρήματά τους είναι επίσης και θεματοφύλακας των ΑΕΕΧ, ενώ η θυγατρική της, η Proton Αsset Management, είναι η… διαχειρίστρια των τριών ΑΕΕΧ (ουσιαστικά είναι και το μόνο σημαντικό κομμάτι της δραστηριότητάς της), και φανταζόμαστε ότι η Proton AXEΠΕΥ (η χρηματιστηριακή θυγατρική της PROTON) είναι και η ”αγαπημένη” χρηματιστηριακή των ΑΕΕΧ.

Δεν τελειώσαμε όμως.

Μέλη του Δ.Σ. και μέτοχοι της Proton Βank, αλλά και η ίδια η τράπεζα, έχουν μετοχές των τριών ΑΕΕΧ.

Στην ARROW, για παράδειγμα, ο κ. Λιανός έχει το 5,16%, οι κληρονόμοι του John Μαρκόπουλου το 6,59% και η ίδια η Proton το 11,15%. Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στις άλλες δύο επενδυτικές, αφού στη μία η Proton έχει το 14,93% και στην άλλη το 7,82%.

Ενδιαφέρον. Οι επενδυτικές καταθέτουν λεφτά (και τι λεφτά, με… ουρά!) στην τράπεζα που τις… ”τιμά”, αγοράζοντας τις μετοχές τους, ενώ τελικά θα συγχωνευθεί μαζί τους, με έγκριση των γενικών συνελεύσεων.

Η άλλη πλευρά βέβαια του νομίσματος είναι ότι μετά τη συγχώνευση, πέρα από τα έσοδα που θα χάσει η τράπεζα (έσοδα που είχε λόγω διαχείρισης των ΑΕΕΧ από την Asset Management), αυτές οι καταθέσεις πελατών θα κάνουν… ”φτερά”, αφού θα μεταμορφωθούν σε… ίδια κεφάλαια!

Με τη μία λοιπόν οι καταθέσεις πελατών θα μείνουν οι… μισές, ενώ κάτι αντίστοιχο θα συμβεί και με τα έως τώρα επαναλαμβανόμενα έσοδα/κέρδη, αφού περίπου 2,6 εκατ. ευρώ προέρχονται από αμοιβές διαχείρισης των θυγατρικών!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v