Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 27 2006

Τέρμα οι... τζαμπατζήδες και οι... ”αεράτοι”!

Με τις χθεσινές αποφάσεις Πιλάβιου μπαίνει επιτέλους τέλος στην πρακτική ορισμένων κύκλων να αγοράζουν μεγάλες ποσότητες μετοχών χωρίς να βάζουν ”δεκάρα τσακιστή”.

Κι από την άλλη, οι αποφάσεις αυτές προσεγγίζουν σε πολύ μεγάλο βαθμό τις προτάσεις που έκανε ο ΣΜΕΧΑ στο πλαίσιο της κινητοποίησής του για να μην καταργηθεί εντελώς η χρήση του Τ+3 ως μέσου πίστωσης.

Μπορούμε να πούμε ότι η λογική πρυτάνευσε προς όφελος της αγοράς.

Αρέσει δεν αρέσει, πάντως, εφεξής υπάρχει σαφές θεσμικό πλαίσιο. Οποιοσδήποτε θέλει να κάνει χρήση του Τ+3 για συμψηφισμό αγορών και πωλήσεων, θα πρέπει να έχει τουλάχιστον το 40% εις χρήμα ή σε πληρωμένες μετοχές του χαρτοφυλακίου του.

Κοινώς, αν έχεις 10.000 ευρώ, μπορείς να αγοράσεις μετοχές αξίας 25.000 ευρώ, εντός του Τ+3. Το ποσοστό είναι 150% και δεν είναι, όπως αντιλαμβάνεστε, καθόλου ευκαταφρόνητο.

Από την άλλη, αν τα πράγματα στραβώσουν, έχεις περιθώριο να… φας δύο… απόλυτα limit down ”στο κεφάλι” (επί ολοκλήρου του χαρτοφυλακίου σου, που μπορεί να είναι ακόμη και… ”μονομέτοχο”), χωρίς να ”ψάχνεται” η χρηματιστηριακή για το αν έχεις λεφτά να πληρώσεις τη διαφορά που προκύπτει!

Τελειώνει όμως η ιστορία του ”χωρίς λεφτά επενδυτής” -που δεν έχει κανένα απολύτως νόημα-, αλλά και η ευχέρεια κάποιων πονηρών να ”παίζουν” χαρτιά για βραχυχρόνιο διάστημα, με πολλαπλάσια χρήματα από αυτά που έχουν.

Είναι δε σημαντικό (ιδιαίτερα σημαντικό για κάποια… λομπάκια) ότι τελειώνει και η ιστορία των ”επιταγών πελάτη” που μένουν στο… συρτάρι κάποιων χρηματιστών (αντί να πηγαίνουν για κατάθεση σε κάποια τράπεζα), και έτσι ”γυρίζουν” συνεχώς (αλλάζουν… ημερομηνίες λήξεως), χωρίς βεβαίως να δίδονται πραγματικά τα χρήματα!

Υ.Γ.: Ο κ. Πιλάβιος μίλησε επί πολλή ώρα στους δημοσιογράφους, παροτρύνοντάς τους να αποφεύγουν δημοσιεύματα που μπορεί να δημιουργήσουν υπέρμετρες προσδοκίες και ”υπερθέρμανση” του επενδυτικού ενδιαφέροντος. Συμφωνούμε απόλυτα, διότι κοντεύουμε να πνιγούμε στο... ”σενάριο”!

Υ.Γ.2: Αν καταλάβαμε καλά, υπάρχει κάποια έκθεση επενδυτικού οίκου για συγκεκριμένη μετοχή, την οποία ”εξετάζει” με ιδιαίτερη προσοχή η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Λέτε να έχουμε πρόστιμο που θα προκαλέσει αίσθηση;

Υ.Γ.3: Οι χρηματιστηριακές έχουν πλέον ξανά τη δυνατότητα να κάνουν συναλλαγές πελατών τους στα χρηματιστήρια εμπορευμάτων, σε μια περίοδο που τα εμπορεύματα είναι πολύ... σέξι.

Συνιστούμε προσοχή τόσο στους πελάτες όσο και στους διαμεσολαβητές...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v