Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 15 2022

Είναι η ενέργεια...

Για την υψηλή τάση στην ενέργεια αναφερόταν τελευταία (στις 8 Δεκεμβρίου) ο ΕΚΗ, που εδώ και πολύ καιρό υπεραμύνεται της προοπτικής του Greek Energy Play.

Οι εξελίξεις συντείνουν προς την ενίσχυση της συγκεκριμένης προσέγγισης, μάλιστα οι τελευταίες διευρύνουν έτι περαιτέρω τη στόχευση. Ξεκινώντας από τον φιλόδοξο σχεδιασμό μετεξέλιξης-περάσματος στην «επόμενη ημέρα» της Mytilineos, τη συμφωνία ΕΛΛΑΚΤΩΡ-Motor Oil, τη διαφαινόμενη είσοδο της ΔΕΗ στην αγορά της Ρουμανίας. Συν 1-2 συμφωνιών μείζονος σημασίας, που αναμένει η αγορά.

Προφανές, πως ο ενεργειακός κλάδος της χώρας αλλάζει κατηγορία, ανεβαίνει και διεκδικεί περισσότερα. Επίσης προφανές πως αυτή η μεγέθυνση θα αποτυπωθεί και επενδυτικά.

Μία απλή εκτίμηση μόνο, θεωρώ πως αρκεί: στα 2,85 δισ. η αποτίμηση της Mytilineos, που όπως σημειώνουν η Αθηνά Καλαϊτζόγλου και η Πένυ Κούτρα διεκδικεί θέση Champion League. Στην 150ή θέση (ως προς τη χρηματιστηριακή αξία) σε δυνητική κατάταξη μετοχών του FTSE100, στο Λονδίνο, σύμφωνα με όσα είπε εχθές ο Ευάγγελος Μυτιληναίος. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Πως «κλειδί» για τη σκοπούμενη ένταξη στον συγκεκριμένο δείκτη (και ΜΟΝΟ σε αυτόν) είναι (κυρίως) η αποτίμηση, δηλαδή ένα μέγεθος της τάξεως των (περίπου) 3,8 δισ. όσο είναι η 100ή εταιρεία του δείκτη.

Και μία δεύτερη, στα 2,52 δισ. η αποτίμηση της ΔEΗ και στο 1,3 δισ. η προσφορά για την Enel Romania. Και μία τρίτη (εδώ είναι που λένε... τριτώνει το καλό) στα 2,31 δισ. η αποτίμηση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής, στα πόσα εάν η συμφωνία με την Firts Sentier οριστικοποιηθεί στα μεγέθη και τους όρους που εκτιμώνται από την αγορά.

Και αφήνω εκτός -προσώρας- τη μετεξέλιξη κυρίως της Motor Oil αλλά και της Helleniq Energy.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v