Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ: Πώς πήρε το exclusivity για Enel Romania, η προσφορά του 1,3 δισ.

Γιατί έγειρε προς την ελληνική πλευρά η διεκδίκηση του ενεργειακού ομίλου στη Ρουμανία. Τι θα σημάνει για την επιχείρηση η απόκτηση της Enel Romania. Τα επόμενα βήματα.

ΔΕΗ: Πώς πήρε το exclusivity για Enel Romania, η προσφορά του 1,3 δισ.

«Κεφάλι» πήρε η ΔΕΗ στη διεκδίκηση της Enel Ρουμανίας. Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Euro2day.gr, το ελκυστικό μη δεσμευτικό τίμημα που υπέβαλε στη μητρική Enel S.p.A. σε συνδυασμό με την αποδοχή που έχει από τις ρουμανικές αρχές και την πολύ καλή γνώση της τοπικής αγοράς του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου Γιώργου Στάσση ήταν το εισιτήριο της επιχείρησης για τις αποκλειστικές διαπραγματεύσεις που εξασφάλισε. Αυτό σημαίνει ότι οι δύο άλλοι διεκδικητές, το καναδικό fund Brookfield και το αγγλικό Amber Infrastructure Group, βγαίνουν από την κούρσα, τουλάχιστον για την περίοδο των αποκλειστικών διαπραγματεύσεων.

Χθες το διοικητικό συμβούλιο της Enel S.p.A. ενέκρινε τη Σύμβαση Αποκλειστικότητας που υπογράφηκε με τη ΔEΗ, ανάβοντας έτσι το πράσινο φως για την ανακοίνωση της ελληνικής εταιρείας. Η ΔEΗ έχει προθεσμία έως τα τέλη Ιανουαρίου του 2023 να πραγματοποιήσει due diligence στους στόχους εξαγοράς, που περιλαμβάνουν όχι μόνον την απόκτηση όλων των συμμετοχών του ομίλου Enel στη Ρουμανία, αλλά και την εξασφάλιση δικαιωμάτων μάνατζμεντ.

Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, η ΔEΗ έβαλε στο τραπέζι το ποσό του 1,2-1,3 δισ. ευρώ, ως μη δεσμευτική προσφορά για την εξαγορά αυτών των συμμετοχών. Με την ολοκλήρωση του ελέγχου και εφόσον δεν εντοπιστούν ζητήματα που θα καταστήσουν μη ελκυστική την εξαγορά, η ΔEΗ θα μετατρέψει τη μη δεσμευτική προσφορά σε δεσμευτική.

Είναι σημαντικό το γεγονός ότι λόγο στην εξαγορά έχουν και οι τοπικές αρχές στις περιοχές όπου δραστηριοποιούνται οι εταιρείες της Enel. Αυτό συνιστά στην ουσία μία ιδιαιτερότητα της ρουμανικής νομοθεσίας. Ο στρατηγικός χαρακτήρας που έχει η ΔEΗ ως εγχώρια εταιρεία, σε συνδυασμό με την εμπειρία του κ. Στάσση, που χρημάτισε CEO στην Enel Ρουμανίας, βάρυνε στην απόφαση της μητρικής Enel για τις αποκλειστικές διαπραγματεύσεις, καθώς γνωρίζει ότι μια πιθανή εξαγορά από την ελληνική επιχείρηση δεν θα σκοντάψει σε προσκόμματα έγκρισης από τις αρμόδιες τοπικές αρχές.

Η Enel στη Ρουμανία έχει καθετοποιημένη μορφή. Περιλαμβάνει παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, προμήθεια ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, ως και διαχείριση δικτύων διανομής, με εταιρείες που δραστηριοποιούνται τοπικά. Σε ορισμένες από αυτές τις εταιρείες ελέγχει το 100% των μετοχών και σε άλλες διατηρεί πλειοψηφική συμμετοχή, με τις μειοψηφίες να ανήκουν στο ρουμανικό δημόσιο.

Μία ενδεχόμενη εξαγορά όλου του πακέτου της Enel στη Ρουμανία, λένε αρμόδιες πηγές, δίνει στη ΔEΗ άλλο αέρα, καθώς θα αποκτήσει ισχυρή παρουσία σε έναν ενεργειακό διάδρομο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, από την Ελλάδα ως τη Ρουμανία. Η ΔEΗ φέρεται αποφασισμένη να βάλει πόδι και στη Βουλγαρία, όπου σκανάρει ήδη την τοπική αγορά για εξαγορά ΑΠΕ. Κίνηση που θα επιδιωχθεί και στην περίπτωση ευόδωσης του deal στη Ρουμανία.

Η μητρική Enel έχει αποφασίσει να αποεπενδύσει από τη ρουμανική αγορά, ύστερα από 17 χρόνια δραστηριοποίησης εκεί, στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσής της. Παρόμοια στρατηγική, αν και καλυμμένη με το άλλοθι ενός διαφορετικού μοντέλου ανάπτυξης (Stewardship), έχει και για την Ελλάδα, την οποία θεωρεί ως non-core country.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v