Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Mytilineos: Ο μετασχηματισμός, ο πλούτος της «απλότητας» και η διαδοχή

Γιατί μένουν στη μητρική εταιρεία μόνο ενέργεια και μεταλλουργία. Η νέα δομή θα παραγάγει την ηγετική ομάδα της επόμενης ημέρας. Η αναζήτηση του simplicity και η πρόβλεψη για τα αποτελέσματα 2022. Τα σχέδια για τις κατασκευές.

Mytilineos: Ο μετασχηματισμός, ο πλούτος της «απλότητας» και η διαδοχή

Με αποτελέσματα υψηλότερα από αυτά που προβλέπουν δέκα αναλυτές θα κλείσει η Mytilineos το οικονομικό έτος 2022.

Το ανακοίνωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ευάγγελος Μυτιληναίoς, κατά τη χθεσινή εκδήλωση για τον νέο εταιρικό μετασχηματισμό, που εισάγει τη Mytilineos Energy & Metals σε μία νέα εποχή. «Σήμερα δεν προετοιμάζουμε το μέλλον, το δημιουργούμε», τόνισε ο κ. Μυτιληναίoς.

Κρίσιμο στοιχείο για τον μάνατζερ της νέας εταιρείας, που θα στεγάζει από τον επόμενο χρόνο μόνον τις δραστηριότητες της ενέργειας και της μεταλλουργίας, είναι η επιτυχημένη συνέχειά της. Για τον ίδιο, όπως είπε, η επιτυχία δεν συναρτάται με ένα «δαχτυλίδι της διαδοχής» αλλά «με τη δημιουργία τέτοιας οργάνωσης και ποιότητας στελεχών, που μόνη της θα γεννά την ηγετική και διοικητική ομάδα της επόμενης ημέρας».

Με αυτό το σκεπτικό αποφασίστηκε ο δομικός μετασχηματισμός, που ήταν αποτέλεσμα βαθιάς προεργασίας, όπως είπε ο κ. Μυτιληναίoς, για να μπορέσει ταυτόχρονα να ανταποκριθεί η εταιρεία στις νέες συνθήκες της ενεργειακής μετάβασης και τις προκλήσεις που συνεπάγεται.

Η νέα οργανωτική δομή, ωστόσο, υπηρετεί και έναν ακόμη στόχο. Την απλότητα, ώστε να είναι δυνατή η «ανάγνωση» και η κατανόηση των δραστηριοτήτων, προοπτικών και μεγεθών της εταιρείας από το διεθνές επενδυτικό κοινό, στο οποίο απευθύνεται πλέον κυρίως η Mytilineos Energy & Metals.

Ο κ. Μυτιληναίoς, σε επίρρωση αυτής της ανάγκης, δεν δίστασε να μεταφέρει την εμπειρία της κόρης του, που κάνει πρακτική σε Τράπεζα του Λονδίνου. Από σύμπτωση, ξένος επενδυτής τη ρώτησε για τη Mytilineos, την οποία τελικά παραμέρισε ως επενδυτική επιλογή, γιατί, όπως είπε, δεν βρήκε άκρη από την πολυπλοκότητα της οργάνωσής της. «Simplicity, αυτό θέλουν οι ξένοι μέτοχοι, απλά και κατανοητά πράγματα για να ασχοληθούν. Γιατί περιμένουν άλλες εκατό εταιρείες δίπλα, αυτοί είναι οι αντίπαλοί μας», είπε ο κ. Μυτιληναίoς.

Η «συστέγαση» της ενέργειας με τη μεταλλουργία θεωρήθηκε εκ των ων ουκ άνευ, καθώς πρόκειται για δραστηριότητες συνδεδεμένες και συμπληρωματικές, με συνέργειες που ξεκλειδώνουν πολλαπλάσια αξία.

«Μεταλλουργία χωρίς ενέργεια δεν υπάρχει», επισήμανε ο κ. Μυτιληναίoς.

Ο κλάδος της μεταλλουργίας, με επικεφαλής τον Δημήτρη Στεφανίδη, θα περιλαμβάνει τις εταιρίες:

  • Δελφοί Δίστομον, μία από τις μεγαλύτερες παραγωγούς βωξίτη στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, με ετήσια παραγωγή μεγαλύτερη από 570.000 τόνους.
  • Την Αλουμίνιον, με ετήσια παραγωγή πάνω από 190.000 τόνους σε αλουμίνιο και 860.000 τόνους σε αλουμίνα.
  • Την ΕΠΑΛΜΕ, που είναι ο μεγαλύτερος ανεξάρτητος παραγωγός ανακυκλωμένου (δευτερόχυτου) αλουμινίου.
  • Το εργοστάσιο Βόλου, για βαριές και/ή σύνθετες μεταλλικές κατασκευές.
  • Τη Sometra, στη Ρουμανία, εργοστάσιο μεταλλουργίας ψευδαργύρου και μολύβδου.

Για την ενίσχυση του κλάδου αυτού, θα συνεχιστούν οι επενδύσεις στο δευτερόχυτο, θα επεκταθεί η παραγωγή βωξίτη και αλουμίνας σε Ελλάδα και εξωτερικό, αξιολογείται η εκμετάλλευση του πλεονάσματος της παραγόμενης αλουμίνας, ως μέσο για την επέκταση της παραγωγής πρωτόχυτου αλουμινίου στο εξωτερικό, εξετάζεται η επέκταση και σε άλλα μέταλλα ενεργειακής μετάβασης (νικέλιο, κοβάλτιο, λίθιο) και αναπτύσσονται δραστηριότητες κυκλικής οικονομίας, με ανακύκλωση καταλοίπων της παραγωγικής διαδικασίας. Ήδη, δημιουργείται πιλοτική μονάδα στη Σίνδο Θεσσαλονίκης, όπου θα αναπτυχθεί καινοτόμα τεχνολογία ανάκτησης μετάλλων, για να αξιοποιηθούν και τα κατάλοιπα της Sometra.

Ο κλάδος της ενέργειας, με επικεφαλής τον Γιάννη Καλαφατά, θα «απλωθεί» σε πέντε διευθύνσεις:

  • Των ΑΠΕ, με χαρτοφυλάκιο έργων όλων των τεχνολογιών και αποθήκευσης εντός και εκτός συνόρων, καθώς και κατασκευή έργων για τρίτους.
  • Της ηλεκτρικής παραγωγής και διαχείρισης, όπου θα ενταχθούν οι θερμικές μονάδες με συνολική ισχύ 2 GW, η δραστηριότητα των διμερών συμβάσεων (PPAs) και ΦΟΣΕ, καθώς και η δημιουργία πράσινων VBL προϊόντων.
  • Της λιανικής προμήθειας ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, καθώς και νέα προϊόντα και υπηρεσίες λιανικής (ενεργειακή απόδοση, έξυπνες πόλεις, διαχείριση εγκαταστάσεων, κ.λπ.).
  • Της προμήθειας και διαχείρισης φυσικού αερίου, και με πωλήσεις Β2Β.
  • Των Ενεργειακών έργων, που θα αφορούν στα συμβατικά έργα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και αυτά που θα εξυπηρετούν την ενεργειακή μετάβαση, την εξοικονόμηση, την ψηφιακή μετάβαση.

Όπως έγινε γνωστό, η νέα μονάδα φυσικού αερίου, στον Άγιο Νικόλαο, θα αρχίσει να δίνει στο σύστημα ισχύ μέσα στις επόμενες εβδομάδες, στο πλαίσιο της δοκιμαστικής λειτουργίας της, με την έναρξη της εμπορικής λειτουργίας της να τοποθετείται στον Απρίλιο του 2023.

Επίσης, η Mytilineos, με την εξαγορά της Watt & Volt, θα αυξήσει το μερίδιό της στη λιανική αγορά στο 16%, ποσοστό που εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο 20% όταν θα εξυπηρετεί την ηλεκτροδότηση όλης της Αλουμίνιον από το 2024. Ήδη, έχει ξεκινήσει η κάλυψη του εργοστασίου με μικρές ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας, μέσω της Protergia, που θα ενισχυθούν τον επόμενο χρόνο.

«Στόχος μας είναι», κατέληξε ο κ. Μυτιληναίoς, «να ξεκλειδώσουμε περαιτέρω την αξία μας και να τη μεγεθύνουμε για τους μετόχους μας και την κοινωνία. Δεν επαναπαυόμαστε, αλλά δημιουργούμε τις βάσεις για περαιτέρω ανάπτυξη. Αξιοποιούμε την εμπειρία μας, τη γνώση και τις δεξιότητες της ίδιας της εταιρείας, για να εξοπλίσουμε τους ανθρώπους που θα γίνουν εκείνοι οι φορείς εξέλιξής μας. Στόχος προσωπικός και καθενός από εμάς είναι κάθε στέλεχός μας να είναι έτοιμο, από τη δική του θέση, να δημιουργεί συνεχώς αξία για όλους μας. Επιδιώκω να οικοδομήσουμε μαζί ακόμα ισχυρότερο μέλλον, για ακόμα πιο δυναμικές επιδόσεις».

Οι κατασκευές

Με την υπογραφή της σύμβασης για το πρώτο μεγάλο έργο ΣΔΙΤ την προσεχή Δευτέρα, που αφορά στην κατασκευή της περιφερειακής οδού Θεσσαλονίκης -γνωστής και ως Flyover- ο όμιλος Μυτιληναίoς (σε κοινοπραξία με την Άβαξ) επισφραγίζει την παρουσία του στα μεγάλα έργα σταθερών ταμειακών ροών που δημοπρατούνται στη χώρα.

Ο πρόεδρος και CEO του ομίλου Ευάγγελος Μυτιληναίoς εκδήλωσε τις προθέσεις του όσον αφορά τη διεκδίκηση έργων υποδομής, πέραν του παραδοσιακού αντικειμένου στην ενέργεια και τη βιομηχανία.

Σε τουλάχιστον δύο αποστροφές του λόγου του, ανέφερε πως ο όμιλος ενδιαφέρεται για ένα πακέτο έργων 20 δισ. ευρώ, δίνοντας έμφαση σε έργα παραχωρήσεων, ΣΔΙΤ και το μοντέλο Προτύπων Προτάσεων, συμπληρώνοντας πως «θα στενοχωρηθώ πολύ, αν το νέο μοντέλο κατασκευών, όπως προχωρά από τον υπουργό ΥΠΟΜΕ Κ. Καραμανλή και τον υφυπουργό Υποδομών Γ. Καραγιάννη στο Υπουργείο Υποδομών, δεν προχωρήσει καθώς επενδύουμε πολλά χρήματα σε αυτό τον κλάδο».

Υπενθυμίζεται πως οι νέες θυγατρικές «προικίζονται» με ρευστότητα 1 δισ. ευρώ (300 μετοχικό κεφάλαιο και 700 εκατ. ευρώ δυνατότητας έκδοσης εγγυητικών επιστολών), σ’ ένα περιβάλλον έντονου ανταγωνισμού, σημαντικών προκλήσεων (λόγω κόστους κατασκευής χρήματος), αλλά και μιας σημαντικής ευκαιρίας που συνδέεται με τους πόρους ΤΑΑ και ΕΣΠΑ.

Είναι επίσης χαρακτηριστικό πως η ηγεσία του ομίλου επέλεξε πολύ προβεβλημένα στελέχη να στελεχώσουν τις κορυφαίες θέσεις των δύο νέων θυγατρικών. Ειδικότερα, στη ΜΕΤΚΑ ΑΤΕ, CEO ορίστηκε ο κ. Ντίνος Μπενρουμπή, ενώ πρόεδρος ο κος Ευάγγελος Χρυσάφης. Αντίστοιχα στη Μ Παραχωρήσεων, CEO διορίστηκε ο κος Π. Γαρδελίνος και πρόεδρος ο κος Έλενος Καραΐνδρος.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, το spin off του τομέα θα ξεκινήσει με το νέο έτος, με ορίζοντα ολοκλήρωσης μετασχηματισμού εντός του α’ τριμήνου του έτους. Οι δύο εταιρείες ξεκινούν με ανεκτέλεστο 1,5 δισ. ευρώ (προφανώς εξαιρούνται τα έργα στις διεθνείς αγορές, όπου ο όμιλος έχει παρουσία και έως πρότινος αποτελούσαν τον κύριο όγκο των έργων υποδομών για το χαρτοφυλάκιό του).

Στο βάθος της διεργασίας μετασχηματισμού και διεκδίκησης έργων, καθώς ο όμιλος συμμετέχει στη διεκδίκηση έργων Παραχωρήσεων όπως η Αττική Οδός (με leader τη Vinci), το μεγάλο φιλέτο του ΒΟΑΚ, αλλά και πολλά έργα ΣΔΙΤ, προβλέπεται η ανεξάρτητη εισαγωγή του τομέα στο Χρηματιστήριο.

Πέραν των διεκδικήσεων, ο κ. Μυτιληναίoς ξεκαθάρισε πως η νέα οργανωτική δομή και το spin off των εταιρειών συνδράμει στην ευκρινέστερη αποτύπωση των μεγεθών του ομίλου. Είναι προφανές πως το σημερινό αποτύπωμα κερδοφορίας του τομέα υποδομών υπολείπεται μακράν των περιθωρίων κέρδους του ομίλου στις υπόλοιπες δραστηριότητές του.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v