Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 18 2023

Η σύσταση Καραβία, το focus της Παγκρήτιας και το φρένο στα δάνεια - Λογαριασμός έως 60 εκατ. για αέριο που δεν κάψαμε

Η σύσταση Καραβία, το focus της Παγκρήτιας και το φρένο στα δάνεια - Λογαριασμός έως 60 εκατ. για αέριο που δεν κάψαμε

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ: Υποσχεθήκαμε να ψάξουμε το ποσό με το οποίο θα αποζημιωθεί η ΔΕΠΑ Εμπορίας για τα φορτία που είχε κλείσει με την TotalEnergies αλλά δεν παρέλαβε, καθώς τελικά δεν χρειάστηκαν. 

Ετσι επανερχόμαστε. Όπως μαθαίνουμε, το ποσό θα είναι πλέον των 55 εκατ. ευρώ και δεν θα υπερβαίνει τα 60 εκατ. ευρώ. Τα χρήματα αυτά θα προέλθουν από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, μέσω του οποίου επιδοτούνται και οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος των καταναλωτών. 

Ουσιαστικά, μέσω του ΤΕΜ θα καλυφθούν οι ρήτρες ακύρωσης που προβλέπονταν στη συμφωνία με την TotalEnergies. Την τελευταία πλήρωσε η ΔΕΠΑ και τα χρήματα που έδωσε θα επιστραφούν τώρα στο ταμείο της.

Θυμίζουμε ότι πρόκειται συνολικά για 13 φορτία LNG, τα οποία είχε συμφωνήσει πέρυσι να πάρει η ΔΕΠΑ από την TotalEnergies, προκειμένου να αντιμετωπιστούν έκτακτες ανάγκες στην προμήθεια φυσικού αερίου, λόγω της ενεργειακής κρίσης.

Το είχε ζητήσει από τη ΔΕΠΑ το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (φωτ. Κώστας Σκρέκας), το οποίο εξέδωσε προχθές, όπως έγραψε η στήλη, και τη σχετική απόφαση για την αποζημίωση της εταιρείας.

 

ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ: Σε παγκόσμιο επίπεδο η αύξηση των επιτοκίων έχει φρενάρει την όρεξη των επενδυτών να αναλάβουν ρίσκο επί των εμπορικών ακινήτων. Στην Ελλάδα οι τράπεζες έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους τέτοιου τύπου ακίνητα -όχι σε μεγάλη διάσταση- και ο κίνδυνος παραμονεύει, πόσω μάλλον όταν οι αναλυτές εκτιμούν πτώση των τιμών.

Στο ζήτημα αναφέρθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας, στέλνοντας το μήνυμα προς όλες τις τράπεζες ότι πρέπει να περιορίσουν την έκθεσή τους. Για τη Eurobank είπε ότι αποτελεί μέρος της στρατηγικής.

Οι νέες εστίες κινδύνων πρέπει να εντοπίζονται αλλά και να λέγονται…

 

ΠΑΓΚΡΗΤΙΑ: Μέχρι τα τέλη Ιουλίου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η απορρόφηση της HSBC (ελληνικό τμήμα) από την Παγκρήτια.

Η στήλη πληροφορείται ότι η διοίκηση Βαρθολομαίου βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με τους ξένους της HSBC προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες. Τον Σεπτέμβριο εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί και η απορρόφηση της Συνεταιριστικής Τράπεζας Σερρών.

Όσο για την Attica Bank, ο δρόμος της εξυγίανσης είναι μακρύς…

 

ΕΑΣ: Σε δύο αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου προχώρησε τις τελευταίες εβδομάδες και η Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα Α.Β.Ε.Ε. ΕΒΟ - ΠΥΡΚΑΛ

Στην πρώτη, η επαναληπτική έκτακτη γενική συνέλευση αποφάσισε την αύξηση κατά 4.999.998,37 ευρώ και στις 24 Απριλίου η έκτακτη γενική συνέλευσή της αποφάσισε όπως το μετοχικό της κεφάλαιο αυξηθεί κατά 16.599.998,73 ευρώ.

Και σε αυτή την περίπτωση, αυτός που πληρώνει είναι το Ελληνικό Δημόσιο.

 

ΔΑΝΕΙΑ: «Αναιμική» παραμένει η ζήτηση για εκταμίευση νέων χορηγήσεων από πλευράς επιχειρήσεων. Το κύμα των αποπληρωμών έχει κοπάσει, αλλά η υποτονική ζήτηση κάνει τους τραπεζίτες να κάθονται σε… αναμμένα κάρβουνα, ως προς την επίτευξη των φετινών στόχων πιστωτικής επέκτασης

Μένει να φανεί αν οι επιχειρήσεις πατούν… φρένο λόγω εκλογών ή η μείωση της ζήτησης οφείλεται στη δίδυμη άνοδο του κόστους χρήματος και του κόστους κατασκευής και αγοράς εξοπλισμού, που πυροδότησε ο υψηλός πληθωρισμός. 

Υ.Γ.: Κατά το πρώτο τρίμηνο, Πειραιώς και Alpha εμφάνισαν μείωση των εξυπηρετούμενων δανείων καθώς οι αποπληρωμές ήταν υψηλότερες των εκταμιεύσεων νέων δανείων.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v