Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 18 2023

Τα placements Εθνικής-Helleniq Energy

Με αφορμή τη διάθεση ποσοστών των δύο εισηγμένων -22% του μ.κ. της Εθνικής που είχε το ΤΧΣ και 11% του μ.κ. της Helleniq Energy από τους βασικούς μετόχους ΡΟ&ΙΗ και ΤΑΙΠΕΔ- έγινε η σύγκριση αμφότερων των placements.

Λόγω των αιτιάσεων που εκφράστηκαν στην επενδυτική κοινότητα, όσον αφορά στον ρόλο του Ταμείου -και κατά πόσο λειτούργησε αποτελεσματικά, στο εύλογο της αξίας κ.λπ.- νομίζω πως μας διαφεύγει μία ουσιωδέστατη λεπτομέρεια. Αυτή της ελεύθερης διασποράς, από την στιγμή που οι θέσεις των βασικών μετόχων στη Helleniq Energy ήταν στο 47,12% και το 35,48% αντίστοιχα -πριν τη διάθεση των ποσοστών. Στο 82,6% συνολικά και με μόλις 8,56% η συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών.

Με τόσο σφικτό free float στην περίπτωση της Helleniq Energy, προτεραιότητα του Ταμείου ήταν ακριβώς αυτή η αλλαγή, η διεύρυνσή του.

Γιατί το αναφέρω; Αφενός, επειδή θα πρέπει να αποδίδονται τα του Καίσαρος... και στη συγκεκριμένη περίπτωση, το Ταμείο έπραξε το καλύτερο δυνατό. Εκτιμώ πως λαθεμένα συσχετίζονται τα δύο placements ως προς τον τύπο και ατυχώς όχι ως προς την ουσία, που ήταν η δημιουργία ενός εύλογου free float για τη Helleniq Energy.

Αφετέρου, επειδή ο επικεφαλής του Δημήτρης Πολίτης και το team του έχουν να φέρουν σε πέρας ένα σημαντικό ΙΡΟ, αυτό της διάθεσης του 20% του ΔΑΑ «Ελευθέριος Βενιζέλος» (συν την παραχώρηση ενός 10% στην AviAlliance με εύλογο premium). Κοινή εκτίμηση στην κοινότητα πως από την επιτυχή έκβασή του -πιθανότατα προς τα τέλη Φεβρουαρίου- θα επιτευχθεί η εμβάθυνση -σε εύλογο μέγεθος του δισ.- της «ρηχής» χρηματιστηριακής αγοράς μας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v