Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 15 2023

ΕΚΤ: Η πολιτική παράμετρος

Λίγο ως πολύ αναμενόμενα (και προεξοφλημένα) όσα ανακοίνωσε η Κριστίν Λαγκάρντ, μετά τη χθεσινή συνεδρίαση της ΕΚΤ, τελευταία για το 2023. Ωστόσο μία αναφορά που σχετίζεται με την αγορά στοιχείων ενεργητικού στο πλαίσιο του ΡΕΡΡ κέντρισε την προσοχή παραγόντων της αγοράς.

Συγκεκριμένα: στον σχεδιασμό της ΕΚΤ για τα ομόλογα γίνεται ρητή αναφορά για συνέχιση της επανεπένδυσης πλήρως των ποσών κεφαλαίου από την εξόφληση τίτλων που αποκτήθηκαν στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω πανδημίας (pandemic emergency purchase programme - PEPP), κατά τη λήξη τους στη διάρκεια του α' εξαμήνου του 2024. Σαφής η χρονική περίοδος κάλυψης των εγγυήσεων, πρώτο 6μηνο του 2024, σαφέστατη για τους εν λόγω οι οποίοι τη συσχετίζουν με την πολιτική κατάσταση στην Ευρώπη, και το διάστημα μέχρι τις Ευρωεκλογές (6-9 Ιουνίου).

Κρίνοντας απ' όσα αποκαλυπτικά αναφέρει τις τελευταίας ημέρες η Αγγελική Παπαμιλτιάδου -κυρίως- για τις παρασκηνιακές διεργασίες, η «πολιτική» παράμετρος υπεισέρχεται στα της «οικονομικής», αναπόφευκτα κατά την εκτίμησή τους.

Ο ΧΑΜαιλέων αποτύπωσε εύγλωττα μέρος της κατάστασης που διαμορφώνεται στο «πολιτικό» μέτωπο, όταν εχθές το πρωί αναφερόταν στην προειδοποίηση του Ευάγγελου Μυτιληναίου (... η Ευρώπη πλησιάζει στα αδιέξοδά της), στη «βόμβα» που έσκαγε στη Γαλλία και την προς όλο και δεξιότερα κλίση χωρών της Γηραιάς Ηπείρου.

Φρονώ πως στις Βρυξέλλες, εάν και εφόσον έχουν συναίσθηση του «βρασμού» που εξαπλώνεται πέραν του... θερμοκηπίου τους, το «πολιτικό» αναπόφευκτα θα προσμετράται με το «οικονομικό». Από αυτή την άποψη, η Κριστίν Λαγκάρντ -έχουσα πολιτικό κριτήριο και επίγνωση της κατάστασης- θα συνεκτιμά τις εξελίξεις.

Στις 25 Ιανουαρίου, η πρώτη, για το 2024, συνεδρίαση της ΕΚΤ, με παράγοντες της αγοράς να περιμένουν περισσότερο «πολιτικό» λόγο στις αποφάσεις της επικεφαλής της ΕΚΤ. Για να δούμε...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v