Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 21 2023

Contrarian Βασίλης Ψάλτης

Στην εκτίμηση πως το 2024 δεν θα είναι μία εύκολη χρονιά αλλά και στα πλεονεκτήματα της Alpha Bank αναφέρθηκε εχθές ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου. Ο Χρήστος Κίτσιος έχει όλες τις λεπτομέρειες, θα περιοριστώ σε προβλέψεις του Βασίλη Ψάλτη τις οποίες βρήκα ενδιαφέρουσες.

Γιατί θα μείνει ψηλά -και το 2024- το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο και χαμηλά η πιστωτική επέκταση. Ηδη αρνητική για το τρίτο 3μηνο, ενώ διοικήσεις εταιρειών με «ταμείο» έσπευσαν να κλείσουν τους δανειακούς λογαριασμούς τους. Χαμηλή πιστωτική -πολύ δε περισσότερο αρνητική- επέκταση σημαίνει λιγότερα έσοδα, εκτός εάν...

Το σημαντικό, κατά την άποψή μου, καθότι εντελώς contrarian με το consensus η πρόβλεψη ότι ο κύκλος αποκλιμάκωσης των επιτοκίων θα ξεκινήσει από το τρίτο 3μηνο και η ετήσια μείωση θα περιοριστεί στις 50 μ.β.

Τι σημαίνουν αυτά πρακτικά; Κόντρα στην επιχειρούμενη προεξόφληση ότι η μείωση θα μπορούσε να ξεκινήσει ακόμη και από τον Απρίλιο, ο CEO της Alpha Βank δεν αποκλείει αυτή να έρθει από τον Ιούλιο, με ό,τι αυτό θα μπορούσε να σημαίνει για τις επιχειρήσεις, την πραγματική οικονομία (όσον αφορά στις αντοχές τους).

Εχει ενδιαφέρον η θέση του Βασίλη Ψάλτη, γιατί στην όλη εξίσωση υπεισέρχεται και η πολιτική παράμετρος των ευρωεκλογών (6-9 Ιουνίου).

Οσον αφορά στο φαινόμενο της «διπλής καμπούρας», ήταν από τα κύρια χαρακτηριστικά της κρίσης στη δεκαετία του '70.

Από κάθε άποψη, ενδιαφέρουσα χρονιά το 2024, όσο δε για τον βαθμό ευκολίας/δυσκολίας, η κοινότητα δείχνει εξοικειωμένη με την αεικρίση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v