Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 11 2008

Φόροι υπεραξίας: Ο θρίαμβος του... αυτονόητου

Ράβε-ξήλωνε, δουλειά να μη σου λείπει, έλεγαν θυμόσοφα οι παλαιότεροι.

Το πιθανότερο όμως είναι πως δεν είχαν κατά νου τα… ήξεις αφήξεις των οικονομικών διαχειριστών αυτού του τόπου και το πρωτοφανές πήγαιν'-έλα των διατάξεων του φορολογικού νομοσχεδίου.

Για τρεις "τούμπες" Αλογοσκούφη στα φορο-μέτρα κάνει λόγο η Έλενα Λάσκαρη, σε ακόμη έξι διορθώσεις του ΥΠΕΘΟ αναφέρεται η Ελένη Κωσταρέλου (στη σημερινή "Ελευθεροτυπία") και το όλο πράγμα εάν δεν ήταν τόσο σοβαρό θα μπορούσε να αποτελέσει θέμα αριστοφάνειας κωμωδίας.

Εν πάση περιπτώσει, κατάλαβαν λένε το… πρωτότυπο της διάταξης για φορολόγηση των υπεραξιών και ανέκρουσαν πρύμναν. Σύμφωνα με την τροποποιημένη διάταξη "τυχόν ζημιά που προκύπτει από την πώληση μετοχών θα συμψηφίζεται με τα κέρδη" (ο… θρίαμβος του αυτονόητου).

Λένε, όμως, πως ο προκύπτων φόρος θα αποδίδεται ανά τρίμηνο, μπορεί και δίμηνο, αλλά γιατί όχι μία φορά τον χρόνο; Και γιατί, όπως πολύ εύστοχα παρατηρεί ο Χαμαιλέων, δεν δίνονται κίνητρα για τη μακροχρόνια διακράτηση, μπας και τονωθεί το ενδιαφέρον κάποιων λίγων επενδυτών;

Μα, προφανώς επειδή δεν είναι ο μακροχρόνιος επενδυτής -πόσω μάλλον ο Έλληνας ιδιώτης επενδυτής- που τους ενδιαφέρει. Στους μεγαλόσχημους ξένους παραδόθηκαν τα… ασημικά της Σοφοκλέους και με αυτούς γίνονται οι παρτίδες.

Σωστά τα λέει και ο bertramakias, που μας… υπενθυμίζει και το βάθος της Βαϊκάλης. Για το χαράτσι στους "κόκκινους κωδικούς" ούτε φωνή ούτε ακρόαση για να απαντήσουμε στον φίλο jspencer. Το θέμα είχε τεθεί από 1/9 και αφορά στον υπολογισμό των υπολοίπων των "κόκκινων κωδικών" (που εξακολουθούν να έχουν ανοιχτούς οι χρηματιστές και συνεχίζουν να καλύπτουν έναντι των πελατών τους) ως μορφής δανεισμού. Επί του οποίου επιβάλλονται το σχετικό χαρτόσημο και η απαραίτητη εισφορά ΟΓΑ.

Για να λέμε τα του… Καίσαρος, θα πρέπει να αναφερθούμε στους λίγους μετρημένους οι οποίοι εξαρχής έλαβαν θέση για τα φορο-μέτρα και κατέθεσαν τεκμηριωμένα την πρότασή τους, την εκτίμησή τους. Πρώτος και καλύτερος ο Σύνδεσμος των Χρηματιστών, οι 2 - 3 Ενώσεις που δείχνουν δραστήριες και ο πρόεδρος του Χ.Α., που επί ματαίω προσπαθεί για τα αυτονόητα.

Αλλά φευ!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v