Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 26 2008

Εκθέσεις ξένων: Στη μόδα τα "ψιλά γράμματα"

Πάτο πιάνουν οι αποτιμήσεις των αμερικανικών επενδυτικών τραπεζών και η αξιοπιστία του "συστήματος", που τα τελευταία 4 - 5 χρόνια πούλησε ό,τι πουλιόταν σε κάθε αγορά του πλανήτη.

Η περίπτωση Citibank - Lehman, στην εγχώρια αγορά λίγο έως πολύ γνωστή, με τους "καμμένους" να ψάχνουν να βρουν εάν, από ποιον, από πού και τι θα πάρουν από τα προϊόντα εγγυημένης απόδοσης.

Ενδεικτική του βαθμού αξιοπιστίας τους και της μεθόδου προώθησης - πώλησης των θέσεών τους θεωρούμε την περίπτωση της Κύπρου, που μόνο ως τέτοια αναφέρεται.

Η μετοχή της Τράπεζας μετρά θεαματικές απώλειες στο… ταμπλό, καθώς ξεφορτώνει κυρίως η Lehman και ακόμη 3 - 4 βασικοί πελάτες της.

Από κοντά και η Citigroup, που με γνωστά τα προβλήματα έσπευδε στις 18 του μήνα να επαναδιατυπώσει τη σύστασή της για "αγορά" και να δώσει τιμή-στόχο για τη μετοχή τα 13 ευρώ.

Πλησιάζουν πλέον το 30% οι απώλειες για τη μετοχή, σε περίπου έναν μήνα, με την τιμή να διαμορφώνεται ακόμη χαμηλότερα στα 6,2 ευρώ, πριν από λίγο

Αν μη τι άλλο, αυτή η κρίση έχει και κάποια συν, καθώς οι περί πολλού ξένοι, κυρίως οι Αμερικανοί που μας περνούσαν για… αμερικανάκια τα τελευταία χρόνια, χάνουν πέρα από τις αποτιμήσεις και τα τελευταία… φύλλα συκής της αξιοπιστίας τους.

ΣΗΜ.: Όσα συμβαίνουν δικαιώνουν, αν μη τι άλλο, εκείνους τους λίγους, οι οποίοι τα χρόνια της ανόδου δεν… θεοποιούσαν άκριτα τους ξένους οίκους, ξαναδιάβαζαν τα… ψιλά γράμματα των "εγγυημένων" (;) αποδόσεων όλων αυτών των προϊόντων και παρέμεναν κριτικοί στη χωρίς όρους και μέτρο παράδοση της αγοράς μας στους ξένους.

Τότε είχαν λοιδορηθεί ως… ελληνίζοντες και παλαιομοδίτες. Τώρα μαζεύουμε όλοι τα κομμάτια μας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v