Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 25 2008

Τα παράγωγα και οι... ανοιχτές πωλήσεις

Οι συναλλαγές και τα συμβόλαια που πραγματοποιήθηκαν χθες στα παράγωγα, ο δανεισμός τίτλων και οι ανοιχτές πωλήσεις σε δεικτοβαρείς μετοχές του 20άρη ήταν σαφώς λιγότερα από τον μέσο όρο τριμήνου.

Οι λόγοι λίγο έως πολύ γνωστοί και το αποτέλεσμα μάλλον αναμενόμενο. Χθες, όμως, διαπιστώθηκε και σχετικό… κράτει σε ανοιχτές πωλήσεις και σε συνδυασμένες συναλλαγές(στη διάρκεια της δημοπρασίας). Απ' ό,τι μάθαμε, το μήνυμα ελήφθη από τις… πωλητικές δυνάμεις και με εύλογο ενδιαφέρον αναμένουμε τη συνέχεια.

Η εποπτεία και διαθέτει τον μηχανισμό και γνωρίζει το… κέντρο πωλήσεων, και εκτιμούμε πως έχει επαρκή στοιχεία. Κατά συνέπεια, τώρα που αναμένεται να ξεκαθαρίσει το ομιχλώδες τοπίο που δημιούργησαν οι ιδιωτικές πλατφόρμες, οι… μαύρες δεξαμενές και οι καταρρέοντες επενδυτικοί οίκοι, ας επιχειρηθεί μία ευρύτερη αναδιάταξη δυνάμεων και στο Χ.Α.

Ο πρόεδρος του Χ.Α., κ. Σπύρος Καπράλος, και από τη θέση του προέδρου της Ενωσης Ευρωπαϊκών Χρηματιστηρίων έχει τα… κότσια να ξεκινήσει έναν αγώνα ξεκαθαρίσματος της αγοράς. Η Ε.Κ. μπορεί να συνδράμει.

Και οι χρηματιστές (ο ΣΜΕΧΑ, δηλαδή οι ιδιώτες, για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους) επίσης. Οι τραπεζικές χρηματιστηριακές γνωρίζουν από τα μέσα το παιχνίδι και πλειστάκις έχουν ταλαιπωρηθεί από μεθόδους "αλά" ΟΤΕ. Η Εθνική -που δέχεται τις περισσότερες…πωλητικές επιθέσεις- εκτιμούμε πως θα μπορούσε να έχει κύριο λόγο και ρόλο σε αυτή την προσπάθεια.

Oι μικρότεροι παίκτες (επιχειρηματίες, βασικοί μέτοχοι και όσοι απομένουμε εντός παιδιάς παίκτες, δημοσιογράφοι και λοιποί εμπλεκόμενοι) είναι σίγουρο πως θα συστρατευτούν. Καθένας από το μετερίζι του.

Γιατί, όπως εύστοχα αναφέρει ο φίλος ΔΕΙΚΤΗΣ…, short και ανοιχτές πωλήσεις ναι! Χειραγώγηση και τεχνητή διαμόρφωση τιμής - στρέβλωση όχι!

Αξίζει στο Χ.Α., σε όλους μας, μία υγιέστερη, πιο εύρυθμη και αντιπροσωπευτική αγορά. Για να επανακάμψουν και οι μικρότεροι παίκτες.

ΣΗΜ.: Στο συγκεκριμένο θέμα έχουν αναφερθεί αρκετοί συνάδελφοι από τις στήλες τους και καθένας δίνει τη μάχη του όπως νομίζει αποτελεσματικότερα.

Συχνότερα, όμως, επιμένει η ομάδα του "IΝ & OUT" (εφημερίδα "ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ"), που στο σημερινό φύλλο φιλοξενεί τη χθεσινή θέση μας "Μαζέψτε τους υποτιμητές στον ΟΤΕ". Ένα συναδελφικό - συναγωνιστικό "ευχαριστώ".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v