Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 2 2009

Κυνηγώντας τον χαμένο... πυθμένα

Στο κυνήγι αναζήτησης του… πυθμένα βρίσκονται όλο και περισσότεροι, ειδικοί και μη, επαγγελματίες και ερασιτέχνες ζηλωτές της χρηματιστηριακής ιδέας.

Κανείς, βέβαια, δεν μπορεί να έχει σαφή απάντηση στο ερώτημα πού βρίσκεται αυτός ο… πυθμένας, παρά μόνο ενδείξεις, στοιχεία, διαγράμματα και ενδελεχή παρακολούθηση όσων συμβαίνουν γεωπολιτικοκοινωνικά διεθνώς.

Αναρίθμητες, πλέον, οι Κασσάνδρες που προφητεύουν μέχρι και κοσμοϊστορικές μεταβολές και ολική κατάρρευση των αξιών. Όμως, όλες οι εκτιμήσεις και οι απόψεις (ακόμη και οι πιο απίθανες) είναι το ίδιο σεβαστές και πιθανές, τουλάχιστον μέχρι να επιβεβαιωθούν ή να διαψευστούν.

Μέσα σε αυτή την εσχατολογία, για παράδειγμα, η ομάδα αναλυτών του eZMarekt είναι από τις λίγες που αρχίζουν να πηγαίνουν κόντρα στο ρεύμα των καταστροφολογικών προβλέψεων, υιοθετώντας την εκτίμηση πως ο σχηματισμός πυθμένα έχει ήδη ξεκινήσει και η ολοκλήρωσή του μέσα στους επόμενους μήνες θα σηματοδοτήσει πολύμηνη και δυναμική ανάκαμψη των μετοχών, η οποία θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2009.

ΟΜΩΣ, ένας τέτοιος σχηματισμός διαρκεί καιρό, χαρακτηρίζεται από μεγάλες διακυμάνσεις και κρύβει κατά κανόνα το ενδεχόμενο μιας βίαιης διόρθωσης που μπορεί να φέρει μέχρι και 20% - 30% βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες.

Με τα σημερινά δεδομένα, η κρατούσα άποψη είναι πως, παρά τη σταθεροποίηση του τελευταίου τριμήνου στην περιοχή της πιο καθοριστικής περιοχής στήριξης (1.600 - 1.700 μονάδες) και τις δελεαστικές πλέον αποτιμήσεις, η πτωτική δυναμική του Χ.Α. δεν έχει εξαντληθεί. Κάτι τέτοιο προβλέπεται τεχνικά στο ενδεχόμενο μιας δυναμικής ανοδικής αντίδρασης, που θα οδηγήσει σε μία ακόμη πιο ακραία διόρθωση των τιμών.

Και όσο επιδεινώνεται η κατάσταση στην πραγματική οικονομία, πολλοί περιμένουν να δουν τον Γενικό Δείκτη προς τις 1.450 μονάδες (χαμηλά 2003), ενώ άλλοι βλέπουν ακόμη χαμηλότερα προς τις περιοχές του 1996-97 (κοντά στις 1.100 - 1.200 μονάδες), από όπου άρχισε η μεγάλη άνοδος προς τις 6.350 μονάδες.

Άλλοι πάλι εκτιμούν πως η στήριξη των 1.600 μονάδων δύσκολα θα χαθεί σε ορίζοντα τριμήνου. ΟΜΩΣ, κατά την εκτίμησή μας, σημασία έχει η διαμόρφωση μέσω συνθηκών - προϋποθέσεων εισόδου σε αυτό που αρκετοί θεωρούν τελευταία φάση μιας επίπονης περιόδου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v