Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 4 2009

H αναδουλειά φέρνει συνενώσεις στις ΑΧΕ

Έβγαλε χθες ο "Χαμαιλέων" την είδηση για την επικείμενη συνένωση δυνάμεων Solidus με Artion. Μία πρώτη κίνηση προς την κατεύθυνση της συνένωσης δυνάμεων σε μια εξαιρετικά δύσκολη για τις αγορές και την οικονομία περίοδο κρίσης. Σύμφωνα με την αναφορά, η Solidus βρίσκεται στη 16η θέση και η Artion στην 28η με βάση τα στοιχεία για το σύνολο της χρήσης του 2008.

Το αν θα έχει συνέχεια αυτή η προσπάθεια, καθώς στην αγορά πολλά ακούγονται και περισσότερα φημολογούνται για συζητήσεις, επαφές και μετακινήσεις στελεχών, θα φανεί στη συνέχεια. Έτσι και αλλιώς η κρίση έχει βάθος, οι τζίροι μετά την αποχώρηση των περισσότερων ξένων θα κυμαίνονται σε χαμηλά επίπεδα που δεν διευκολύνουν την επιβίωση όλων των χρηματιστηριακών μαγαζιών με τη μορφή που τα ξέρουμε μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία και του Ιανουαρίου καταγράφεται μικρή υποχώρηση του συνολικού μεριδίου των τραπεζικών ΑΧΕ, που έκαναν δουλειές κυρίως με ξένους και με το Δημόσιο, με παράλληλη ενίσχυση (μικρή, πλην όμως εμφανή) στα ποσοστά ορισμένων ιδιωτικών ΑΧΕ.

Μικρότερα σχήματα με στόχευση στη λιανική, στην προσωπική εξυπηρέτηση του μικροεπενδυτή ή στις συμφωνίες με Έλληνες επιχειρηματίες δείχνουν αρκετά δραστήρια αυτή την περίοδο.

Ενδεχομένως, όπως σημείωνε φίλος της στήλης, να δίνεται μία καλή ευκαιρία για να συνενωθούν χρηματιστηριακές δυνάμεις, να ξανασυζητήσουν φίλοι και γνώριμοι από τα παλιά για το πώς θα αντιμετωπιστεί η κατάσταση και να βρεθούν βιώσιμες λύσεις.

Κυρίως όμως, θα λέγαμε εμείς, για να "ξαναχτιστεί" από το μηδέν μια σχέση εμπιστοσύνης των επαγγελματιών του χώρου με τους λίγους μικροεπενδυτές που δραστηριοποιούνται ακόμη στην αγορά. Λίγοι, που εάν επιβεβαιωθεί η τεχνικότητα των αγορών κάποια στιγμή θα γίνουν περισσότεροι, πιο πολλοί πιθανόν έπειτα από ένα-δύο ή τρία χρόνια, εάν δεχτούμε πως οι οικονομίες, τα χρηματιστήρια θα ξαναβρούν τον δρόμο τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v